Hur beskär man en grön sammetsbuxbom?

Ta bort alla oönskade grenar om du tränar buxbom för att anta en specifik form för en topiary eller espalier
Ta bort alla oönskade grenar om du tränar buxbom för att anta en specifik form för en topiary eller espalier.

Buxus, mer känd som buxbom, är en bredbladig vintergrön som gör en snygg landskapsbuske eller kan göras till en topiary eller espalieras för ett klassiskt utseende. Green Velvet är en kompakt rundformad buxbomskultivar som mognar till 3 till 4 meter lång och bred och är härdig i Sunset's Climate Zones 3B, 4 till 24, 26, 28 till 34 och 39. Håll buxbom ser frisk ut och trimmas genom att utföra en årlig beskärning. Beskär en buxbom genom att ta bort utvalda grenar, snarare än att bara klippa bort varje ny tillväxt, ger busken ett mer naturligt utseende och gör att du bättre kan behålla växtens form och ultimata storlek.

1

Klipp alla döda, sjuka eller skadade grenar, antingen tillbaka till stammen eller till frisk tillväxt, med en beskärningssax. Klipp så att snitten är vinklade även med stammen. Infekterade grenar kan identifieras genom olivgrön, orange eller ljusgul färg. Utför beskärning på sommaren, omedelbart efter buskens blommor. Observera att buxbomens blomma är gul och oansenlig.

2

Sterilisera saxens blad med tvättsprit efter att ha klippt eventuella sjuka grenar innan du fortsätter beskärningen av resten av busken.

3

Trimma genom att utföra en årlig beskärning
Håll buxbom ser frisk ut och trimma genom att utföra en årlig beskärning.

Böj buxbomens grenar bakåt för att identifiera de med löv endast på den yttre delen av grenen. Klipp bort någon av dessa grenar 6 till 20 centimeter från stammen - om du gör det ökar ljus- och luftcirkulationen till buskens tak och motverkar sjukdom. Gör snitt precis ovanför stjälkarna när det är möjligt. Detta är särskilt viktigt på äldre buskar.

4

Ta bort cirka 10 procent av de yttre grenarna. Busken kommer fortfarande att behålla sin runda grundform, men får ökad tillgång till ljus och luft.

5

Ta bort alla oönskade grenar om du tränar buxbom för att anta en specifik form för en topiary eller espalier.

6

Följ grov beskärning med en applicering av ett granulärt gödselmedel framtaget speciellt för bredbladiga vintergröna växter. Sprid ut gödselmedlet precis utanför buskens rotzon, använd inte mer än den mängd som anges på förpackningen. Vattna växten ordentligt.