När ska man beskära döda syrenblommor?

Skär bort de gamla döda blommorna så fort de börjar bli bruna
Skär bort de gamla döda blommorna så fort de börjar bli bruna och vissna.

Vårblommande syrener (Syringa spp.) står kvar i blom i två veckor eller längre, men de börjar ge fula bruna fröklasar så fort de gamla blommorna vissnar. Syrener växer i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 3 till 8, beroende på sort. Även om syrener kommer att blomma tillförlitligt även om du inte dödar dem, eller tar bort de förbrukade blommorna, ser de bättre ut om du klipper dem vid rätt tidpunkt.

Beskärningstid

Syrener blommar mitt på våren, men blomknopparna produceras på senvåren eller försommaren strax efter att de gamla blommorna dör. Du måste döda syrenerna snart efter att de har slutat blomma så att du inte tar bort de nya knopparna av misstag och förstör nästa års blomcykel. Skär bort de gamla döda blommorna så fort de börjar bli bruna och vissna.

Metod

Hela blomhuvudet kräver borttagning så att det inte bildar oattraktiva frökluster. Gör beskärningssnitt 0,60 cm ovanför den översta bladuppsättningen, precis under den gamla blomklasen. Använd vassa bypass-saxar som desinficeras i en lösning av 1 del blekmedel till 9 delar vatten innan du börjar beskära.