Hur skyddar man azaleor från frost?

University of California erbjuder ett okonventionellt sätt att skydda azaleor från frostskador - med hjälp
University of California erbjuder ett okonventionellt sätt att skydda azaleor från frostskador - med hjälp av en rad semesterljus.

När de slår ut i blom på våren lyser azaleor (Rhododendron Spp.) upp många landskap som just vaknar ur vintersömnen. Men växter kan misslyckas med att producera vårblommor eller drabbas av andra skador, såsom barksplittring och grendöd, om du inte skyddar azaleor på vintern eller tidigt på våren från frostskador. Bland arterna av azaleor, som Mississippi State Universitys förlängning rapporterar är fler än 900, kan vissa typer tåla kalla temperaturer bättre än andra.

Som grupp är azaleor härdiga i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 5 till 9. Även om du bor inom detta härdighetsområde kan dessa typer av rhododendron på vintern fortfarande lida skada. Det finns åtgärder du kan vidta för att öka deras motståndskraft mot köldskador, inklusive hydrering, isolering och belysning.

Återfuktande azaleor på vintern

University of georgia förlängning beskriver azalea rotsystem som grundrotade, vilket är en primär orsak till att dessa växter är snabba att drabbas av vattenstress. Redan innan kallt väder sätter in, är det viktigt att hålla azaleor hydrerade genom att vattna dem under sensommaren och hösten. Detta hjälper till att förhindra torkstress innan växter utsätts för vintertemperaturer, vilket kan sätta ännu mer miljöbelastning på dem.

Även om naturligt regn under vintern vanligtvis är tillräckligt för att hålla azaleor hydrerade, håll ett öga på väderprognosen. University of california rekommenderar att vattna växter två till tre dagar före en hård frysning eller när många dagar med minusgrader förväntas. Detta hjälper jorden att behålla och frigöra värme till plantrötter, vilket är ännu viktigare för att skydda unga och nyplanterade azaleor. Och om kallt väder också åtföljs av starka vintervindar kommer vinden att torka jorden snabbare och förvärra växtskadorna.

Mulching azaleor på vintern

Att applicera kompost är en sund kulturell praxis för vård av azalea året runt, men särskilt under varma, torra somrar och kalla, blåsiga vintrar. På grund av azaleas grunda rotsystem hjälper ett lager av kompost till att isolera rötterna från extrema temperaturer och behåller markfuktigheten genom att bromsa avdunstning.

Är det viktigt att hålla azaleor hydrerade genom att vattna dem under sensommaren
Redan innan kallt väder sätter in, är det viktigt att hålla azaleor hydrerade genom att vattna dem under sensommaren och hösten.

Mississippi State University Extension rekommenderar lövkompost, kompost, torvmossa, välkomposterat sågspån eller tallhalm som ekologiska kompostval lämpliga för azaleor. Om du använder tallhalm, lägg till 6 till 20 centimeter ovanpå jorden som täckmaterial. Om du använder något av de andra ovannämnda kompostalternativen, applicera på ett djup av 3 till 10 centimeter.

När du täcker en azalea, undvik att stapla kompost mot basen av en växt. Detta kan hålla för mycket fukt mot stammen, vilket kan göra att plantan ruttnar. Dra mulch minst 2,50 cm bort från stammen för att hålla plantans bas torr.

Lysande azaleor på vintern

University of California erbjuder ett okonventionellt sätt att skydda azaleor från frostskador - med hjälp av en rad semesterljus. Genom att helt enkelt dra ljusen genom dina växter och använda ett lakan, lätt filt eller frostduk, kommer du att kunna öka den omgivande temperaturen runt dina azaleor med 4 till -13°C. Istället för LED-lampor, använd glödlampor eftersom de kommer att avge mer värme.

Om du använder frostduk kan du lämna den på din planta i flera dagar eftersom den är lätt. Men om du använder ett tyngre draperi, ta bort det varje dag efter temperaturer över fryspunkten innan du ersätter det med skymning på nätter när minusgrader förväntas.

Öka effektiviteten hos ditt växtskydd genom att sträcka ut det hela vägen till marken och säkra det med landskapsnålar eller tegelstenar för att behålla värmen från jorden. Kontrollera att tyngre beläggningar inte sätter för mycket press på grenar; om de gör det, slå ner pålar i marken runt din azalea som är högre än växten och drapera täckningen runt pålarna.