Hur förökar man järnek buskar?

Hur man förökar järnek buskar från frö
Hur man förökar järnek buskar från frö.

Järnek tillhör släktet Ilex, som inkluderar flera vanligt odlade buskar som odlas för sitt mörkgröna, taggiga blad och pråliga karmosinröda bär. Alla arter av järnek förökar sig på ett tillförlitligt sätt från sticklingar av barrträ eller halvträ tagna på senvåren eller försommaren, rapporterar University of Florida. De flesta är enkla att odla hemma av även nybörjare trädgårdsmästare. Holly växer i USDA-härdighetszonerna 7 till 9.

Även om det är möjligt, rekommenderas inte fröförökning på grund av den extremt låga livsdugligheten hos järnekfrön, såväl som deras långsamma tillväxthastighet och höga fall av fel från rotröta och avfuktning.

Hur man förökar järnek från sticklingar

 1. Förbered rotningskrukorna

 2. Förbered rotningsbehållare innan du samlar ihop sticklingarna. Fyll en 15,20 cm barnkammare med ett sterilt, näringsfattigt medium som grov sand eller en blandning av halv perlit och halvmald kokos- eller torvmossa. Häll vatten på mediet tills det är mättat och låt det rinna av medan du samlar ihop järnekstickningen.

 3. Ta sticklingarna

 4. Börja förökning av järnek från sticklingar på våren eller försommaren, liknande de flesta andra träiga prydnadsväxter, rekommenderar North carolina extension. Vänta tills den första tillväxten dyker upp vid grenarnas spetsar innan du samlar in sticklingarna för förökning. Ta på dig handskar för att skydda händerna från repor. Hitta en idealisk stickling på spetsen av en järnekgren. Hitta en med mjuka, omogna blad i spetsen och mogna blad vid basen. Mät 4 till 15 centimeter ner från grenens spets. Skär av järnekstickningen med en beskärningssax eller en vass kniv.

 5. Ta bort löven

 6. Skrapa bort alla blad längs bashalvan av järneksticklingen. Använd din beskärningssax eller kniv för att skrapa bort löven. Skär försiktigt bort en 1,30 cm lång del av barken från basen av sticklingen, vilket är en process som kallas "sårning".

 7. Behandla sticklingen med en rotlösning

 8. Doppa den avlövade änden av järneksticklingen i 0,8 procent IBA-rottalk tills den är väl belagd. Knacka försiktigt på sticklingen för att lossa eventuell inkastad talk. Var försiktig så att du inte andas in talken eftersom det orsakar luftvägsirritation hos många människor.

 9. Plantera sticklingen

 10. Stick ett planteringshål i det fuktade och dränerade rotmediet. Gör hålet till ett djup som är lika med halva längden på din järnek. Sätt in basen av skäret i hålet. Pressa in jorden mot stjälken och fäst den ordentligt.

 11. Skydda skäret från kalla temperaturer

 12. Hur man förökar järnek från sticklingar
  Hur man förökar järnek från sticklingar.

  Placera sticklingen på en skyddad plats som erbjuder fläckigt solljus och skydd mot stark vind, kalla temperaturer och överdriven värme. Placera barnkammaren ovanpå en värmande matta. Justera temperaturen på värmemattan till mellan 75 och 27°C.

 13. Behåll fukt

 14. Dimma järneklöven dagligen med en växtmister, sprayflaska eller en slang med ett dimmmunstycke. Behåll lätt, jämn fukt i rotmediet hela tiden; Undvik dock att mätta rotmediet eftersom det kommer att få järneksticklingen att ruttna.

 15. Ta bort från värmemattan

 16. Kontrollera om det finns tecken på rotning sex till 12 veckor efter att du har planterat järneksticklingen. Dra i basen av stammen och känn efter motstånd mot rörelsen, vilket indikerar att sticklingen har "fastnat" i rotmediet av nya rötter. Ta bort sticklingen från värmningsmattan efter rotning.

 17. Skydda den nya sticklingen under det första året

 18. Håll den rotade järneksticklingen under fläckigt solljus under det första året. Transplantera sticklingen i en större behållare fylld med jord när rötter dyker upp vid dräneringshålen i den ursprungliga rotningsbehållaren.

 19. Plantera i trädgården

 20. Plantera järnekplantan ute i trädgården på våren följande år när jordtemperaturen når 16°C. Välj en solig planteringsplats med bördig, väldränerande jord.

Hur man förökar järnek buskar från frö

 1. Samla fröna

 2. Samla frön från en frisk, mogen järnek buske på sensommaren eller tidig höst. Samla bär och lägg dem i en hink fylld med vatten. Blötlägg bären i 48 timmar, eller tills bärens fruktkött mjuknar och börjar sönderfalla. Krossa bären för hand och ta bort de små ljusbruna fröna.

 3. Inför en kylförvaringsperiod

 4. Slå in fröna i en fuktad pappershandduk och lägg den i en plastpåse. Förvara järnekfrön på det här sättet i kyllådan i en krispigare låda i fem månader. Återfukta pappershandduken när den torkar ut. Ta bort järnekfrön från kylförvaring på våren följande år.

 5. Förbered behållarna

 6. Förbered en behållare för varje järnek buske du vill föröka med frö. Fyll 15,20 cm barnkammare med en blandning av lika delar grov sand, jord och perlit. Så två frön i varje behållare. Tryck ut fröna på jordytan och täck dem med ett 0,60 cm tjockt lager jord.

 7. Behåll fukt

 8. Vattna järnekfrön till ett djup av 2,50 cm. Behåll fukten på ett djup av 2,50 cm under groningsprocessen. Låt odlingsmediet torka ut i högst två dagar innan du vattnar igen.

 9. Förvara på en skuggig plats

 10. Placera krukväxtfrön på en delvis skuggad plats utomhus där de kommer att skyddas från direkt solljus, stark vind och kalla temperaturer, eller placera dem i en kall ram i kallare klimat.

 11. Se upp för groning, tunna sedan ut plantorna

 12. Se upp för groning tre månader efter sådd av järnekfrön, men bli inte förvånad om det tar upp till 15 månader för fröna att gro. Förtunna plantorna till en per behållare om båda råkar gro. Ta bort den svagaste av de två plantorna.

 13. Skydda de första två åren

 14. Alla arter av järnek förökar sig på ett tillförlitligt sätt från sticklingar av barrträ eller halvträ tagna
  Alla arter av järnek förökar sig på ett tillförlitligt sätt från sticklingar av barrträ eller halvträ tagna på senvåren eller försommaren, rapporterar University of Florida.

  Håll fröodlade järnekbuskar i sina behållare i minst två växtsäsonger innan du planterar dem någon annanstans. Skydda dem från direkt solljus och extrema temperaturer eftersom de etablerar ett livskraftigt rotsystem.

 15. Plantera i trädgården

 16. Plantera dem i trädgården på våren när jordtemperaturen är över 16°C. Välj en solig, väldränerande plats i trädgården för att plantera järnekplantorna.

  Saker du behöver

  • 15,20 cm barnkammare

  • Rotande medium

  • Handskar

  • Beskärsax eller vass kniv

  • 0,8 procent IBA rooting talk

  • Värmande matta

  • Plantera mister

  • Hink

  • Pappershandduk

  • Plastpåse