Hur förökar man ginkgo?

Mogen ginkgo-hanträd på försommaren
Ta barrvedssticklingar från ett friskt, mogen ginkgo-hanträd på försommaren.

Ginkgo biloba, även kallat jungfruhårsträdet, är den enda överlevande av ginkgophytesgruppen från juraperioden. Honträdet producerar en fruktansvärd frukt, så de flesta husägare föredrar att odla ett hanträd. Medan trädet kan odlas från frö, är fröna svåra att gro och könet på trädet kan inte bestämmas förrän trädet mognar, 30 år senare. Förökning genom skärning av barrved gör att du kan välja trädets kön och på ett tillförlitligt sätt producera ett friskt träd. Ginkgo biloba är lämplig för plantering i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 3a till 8a.

1

Blanda lika delar torvmossa och sand för att fylla en liten behållare eller plantbricka. Fukta blandningen jämnt. Rengör din beskärningssax eller en vass kniv med alkohol och låt torka.

2

Ta barrvedssticklingar från ett friskt, mogen ginkgo-hanträd på försommaren. Välj mjuk, ny tillväxt, precis när den börjar mogna. Leta efter skott med en blandning av mogna äldre blad och små nya blad. Gör varje stickling från ett terminalskott, om möjligt, skär den 4 till 15 centimeter lång.

3

Slå in sticklingarna i fuktiga hushållspapper och förvara dem i en plastpåse svalt tills de ska användas. Potta sticklingarna så snart som möjligt för bästa resultat. Starta fler sticklingar än du förväntar dig att behöva, eftersom de kanske inte alla slår rot.

4

Ta bort bladen från den nedre halvan av sticklingen, lämna de minsta bladen överst. Doppa den avskurna änden av skottet i rothormon, följ anvisningarna på förpackningen.

5

Placera ginkgostickningen på en varm plats som får indirekt ljus
Placera ginkgostickningen på en varm plats som får indirekt ljus.

Sätt in sticklingen i det förberedda rotmediet med bladen uppåt. Tryck ner stammen 2 till 8 centimeter i jorden. Fäst jorden runt stjälken med fingertopparna.

6

Vattna skotten försiktigt och täck krukan eller brickan med plast. Placera ginkgostickningen på en varm plats som får indirekt ljus.

7

Kontrollera sticklingarna dagligen, håll jorden jämnt fuktig. Dimma sticklingarna för extra luftfuktighet.

8

Ta bort plasten när ginkgosticklingarna har rotat sig om cirka sex till åtta veckor. Dra försiktigt i plantorna varje vecka tills rötterna kan hålla plantorna i jorden.

9

Transplantera varje ny planta i en 10,20 cm kruka fylld med en steril krukblandning. Placera den på en solig plats inomhus.

10

Härda ditt nya ginkgoträd innan du transplanterar det utomhus på våren. Flytta den utomhus i en timme första dagen, öka tiden med en timme om dagen, tills den är utomhus en hel dag.