Hur sprider man ny lycklig bambu för att ersätta de utsatta stjälkarna?

Du kan föröka ny lycklig bambu för att ersätta de skadade stjälkarna med friska stjälksticklingar som tagits
Du kan föröka ny lycklig bambu för att ersätta de skadade stjälkarna med friska stjälksticklingar som tagits från en stjälk.

Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) säljs som en nyhet krukväxt, men den växer utomhus som en perenn i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 10 till 11. Ofta hänvisad till som en bandväxt eller en banddracaena, är växten inte en sann bambu men är faktiskt en medlem av agavefamiljen. Växten är inte mottaglig för de flesta sjukdomar eller skadedjur som kan orsaka skador på stjälkarna. Felaktig belysning eller temperaturer kan orsaka skada. Du kan föröka ny lycklig bambu för att ersätta de skadade stjälkarna med friska stjälksticklingar som tagits från en stjälk.

Att välja stamsticklingar

Även om stjälken på din lyckliga bambu kan vara skadad, kan bladstammen fortfarande vara lönsam att använda som stickling. Sjuka eller skadedjursangripna stjälkar kommer dock att dö innan de bildar nya rötter. Det är bäst att använda bladstammar från friska stjälkar för att föröka lycklig bambu. Stammar som växer minst fyra till sex tum ovanför toppen av de friska stjälkarna är mogna nog att använda för att rota. Större stjälkar är mer utvecklade och har mindre chans att dö under rotprocessen.

Förbereda sticklingarna

Den lyckliga bambustjälken är ofta väldigt tuff att skära igenom, men med en vass kniv och starkt tryck ska du kunna göra ett rent snitt för att ta bort bladstjälken från förälderskaftet. Den lyckliga bambubladstammen behöver ett eller två blad för fotosyntesen. Om du tar tag i de återstående bladen och drar ett snabbt, fast nedåt, kommer de att lossna från stjälken. Det är mindre risk för stamskador om du tar bort ett blad i taget. För att förhindra spridning av patogener till den lyckliga bambun under förökning av dracaena sanderiana, desinficera kniven innan du skär den genom att torka av den med tvättsprit.

Rotprocessen

Den lyckliga bambubladstammen behöver ett eller två blad för fotosyntesen
Den lyckliga bambubladstammen behöver ett eller två blad för fotosyntesen.

De lyckliga bambustammarna kan rota i destillerat vatten, fuktad sand eller en krukjord av hög kvalitet. De nedre tre tummen av stjälken måste vara i rotmediet så att en fast rotmassa kan utvecklas. Stjälkskärningen kräver filtrerat solljus i ett dragfritt område i cirka sex till åtta veckor. Du måste hålla planteringen medium fuktig om du väljer att inte rota den lyckliga bambusticklingen i destillerat vatten.

Lucky bambu vård

Den nya lyckliga bambuplantan kommer att skicka ut ny tillväxt när rötterna börjar utvecklas. Vid den här tiden kan du flytta din lyckliga bambu till en mer permanent plats inomhus. Den nya växten föredrar filtrerat solljus och temperaturer på cirka 21°C, säger University of Florida IFAS extension. Direkt solljus kan orsaka solbränning eller färg bleknar i växten. Värmen från direkt solljus kan döda den lyckliga bambu.

Vattnet i en vattenodlad lycklig bambu måste bytas ut minst en gång i veckan för att förhindra att sjukdomar och skadedjur angriper växten. För traditionella jordbaserade växter, vattna växten när jordytan är torr. Du måste ge bra dränering för jordbaserade växter för att hålla rötterna från att ruttna.