Hur förökar man hickoryträd?

Hickoryträd tillhör släktet Carya
Hickoryträd tillhör släktet Carya, som inkluderar vanligt odlade arter som pignut hickory (C. glabra) och shagbark hickory (C. ovata).

Hickoryträd tillhör släktet Carya, som inkluderar vanligt odlade arter som pignut hickory (C. glabra) och shagbark hickory (C. ovata). Båda arterna växer bäst inom US Department of Agricultures växthärdighetszoner 5 till 9, där de läggs till landskapsarkitektur för sin djupa skugga och attraktiva, spridande växtsätt. Hickories förökar sig mest tillförlitligt från frön, som måste skördas på sensommaren och planteras medan de fortfarande är färska. Fröna kräver noggrann blötläggning och kall skiktning för att framgångsrikt gro, men kommer att gro snabbt när de utsätts för konsekvent varma och fuktiga förhållanden.

1

Samla hickoryfrön tidigt på hösten efter att skalen torkat ut till en mörkbrun färg och börjat delas upp runt kanterna. Samla frön från marken eller klipp dem från trädet.

2

Lägg fröna i en hink med rumstempererat vatten. Blötlägg dem i cirka tre dagar. Byt ut vattnet varje dag för att förhindra jäsning. Byt vatten två gånger om dagen under varmt väder.

3

Fyll en 1-liters plastpåse med fuktad sphagnummossa eller perlit. Begrav hickoryfröna i sphagnum så att de är helt täckta och omgivna. Förslut påsen och placera den i grönsakslådan i kylskåpet.

4

Kalla stratifiera hickoryfröna i cirka fyra till fem månader. Återfukta spagnum eller perlit när den knappt känns fuktig. Tillsätt vatten med en sprayflaska för att säkerställa lätt, jämn fukt.

5

Hickories förökar sig mest tillförlitligt från frön
Hickories förökar sig mest tillförlitligt från frön, som måste skördas på sensommaren och planteras medan de fortfarande är färska.

Potta hickoryfröna efter att den fyra månader långa kylningsperioden har avslutats. Förbered en behållare för varje frö. Fyll 12,70 cm plastkrukor med en blandning av hälften grov sand och hälften krukjord. Så dem på ett djup av 1 till 4 centimeter.

6

Placera de krukväxta hickoryfröna utomhus i en lätt skuggad, oventilerad kall ram. Värm krukorna med en förökningsmatta inställd på mellan 70 och 29°C. Vattna hickoryfröna när sandblandningen känns mest torr i de översta 1,30 cm.

7

Håll utkik efter groning om cirka sex veckor. Håll plantorna inne i den kalla ramen i ytterligare två veckor utan förökningsmattan. Ge vatten när sandblandningen känns torr i översta tum.

8

Flytta hickoryplantorna till ett skyddat område utomhus när de når 5 centimeter i höjd. Odla dem under lätt skuggade förhållanden under sin första sommar. Växla dem till direkt sol på hösten.

9

Transplantera hickorierna till en permanent bädd på hösten, eller överför dem till 25 cm plantskolor fyllda med trädgårdsjord och odla dem på en skyddad plats till våren.