Hur förökar man klematisrankor?

Användningen av sticklingar för att föröka klematisvinstockar resulterar i en klon av moderplantan som
Användningen av sticklingar för att föröka klematisvinstockar resulterar i en klon av moderplantan som kommer att ge blomningar följande växtsäsong.

Klematis, en medlem av familjen Ranunculaceae, har sitt ursprung i Asien och Europa. Blommande klematisrankor växer i US Department of Agricultures hårdhetszoner 3 till 9, beroende på art. En etablerad klematisranka kan förbli produktiv i 25 år eller mer med rätt skötsel. Förökning sker med frön eller sticklingar. Det kan ta år för frön från klematisen att gro och längre tid att blomma, eller så kan det hända att de inte förökar sig trogna moderrankan. Användningen av sticklingar för att föröka klematisvinstockar resulterar i en klon av moderplantan som kommer att ge blomningar följande växtsäsong.

1

Fyll odlingsbehållaren med planteringsmediet och vattna mediet så att det sätter sig i behållaren. Gör tre eller fyra hål i det sterila mediet för att förhindra att rotmassan skaver av när du sticker in klematissticklingarna.

2

Välj friska gröna stjälkar som är mycket fasta men som inte går sönder när de böjs. Gör ett snitt i slutet av stjälken 4 till 15 centimeter under en bladknuta och ta bort alla blad, knoppar och blommor från sticklingen förutom det översta bladet. Ta ytterligare två eller tre sticklingar från friska stjälkar på klematisrankan.

3

Häll en liten mängd rotmassa i en engångsbehållare. Doppa de nedre 8 centimeterna av klematisstickningen i blandningen och stick sticklingen i ett av de förformade hålen i planteringsmediet så att bladnoden är direkt ovanpå jordlinjen. Doppa och stick fast var och en av de återstående sticklingarna, se till att de inte vidrör varandra. Fäst odlingsmediet runt sticklingarna.

4

Fyll odlingsbehållaren med planteringsmediet
Fyll odlingsbehållaren med planteringsmediet och vattna mediet så att det sätter sig i behållaren.

Ställ odlingsbehållaren i en genomskinlig plastpåse. Skjut fyra träspett jämnt fördelade längs insidan av odlingsbehållaren för att förhindra att plasten rör vid sticklingarna. Förslut plastpåsen längst upp med ett knytband och ställ på ett ljust, varmt ställe borta från solens direkta strålar.

5

Kontrollera sticklingarna varje dag och ta bort alla som verkar döda eller har mögel som växer. Låt luften cirkulera runt sticklingarna i ungefär en timme och byt sedan ut plasten och täta igen. Vrid behållaren så att ljuset fördelas jämnt på sticklingarna.

6

Vänta fyra till sex veckor för att kontrollera om rötter utvecklas. Dra försiktigt i sticklingarna för att känna efter motstånd. En rotad stickling kommer att motstå dragningen. När rötterna börjar bildas, skär påsen på flera ställen för att sänka luftfuktigheten runt behållaren. Ta bort påsen när en frisk rotklump fästs på sticklingarna. En frisk rotklump har många grentrådar istället för de små nuddarna i ett nybildat rotsystem.

7

Potta sticklingarna i separata behållare och placera de nya plantorna på en ljus plats. Håll klematisplantorna väl vattnade och fortsätt att växa i behållaren tills nästa planteringssäsong. Härda av växterna innan de planteras i landskapet.