Projekt om att odla linsfrön

Välj från någon av de 13 sorter som är tillgängliga för plantering för att starta ett roligt projekt med att
Välj från någon av de 13 sorter som är tillgängliga för plantering för att starta ett roligt projekt med att odla linser för frön.

En medlem av baljväxtfamiljen, linser (Lens culinaris) och deras släktingar - inklusive jordnötter, bönor och ärtor - har odlats runt om i världen i mer än 6000 år. En självbärande vinstock, linsväxter kan bli 18 till 61 centimeter höga, med 5,10 cm sammansatta blad och vackra vita, lila eller blå blommor. Välj från någon av de 13 sorter som är tillgängliga för plantering för att starta ett roligt projekt med att odla linser för frön.

Tidning

Unna dig en vacker anteckningsbok och en fin penna. Använd den för att registrera alla intressanta saker som händer under planterings- och skördesäsongen. Inkludera enkla skisser om du gillar att rita. Överväg att dokumentera saker som hur lång tid det tog frön att gro, planthöjd och definiera egenskaper med veckovisa intervall, när de första blommorna dök upp, frösköldens längd och antalet frön i varje, säsongsbetonad nederbörd, när baljorna är redo att skördas och tid på dygnet blommorna vanligtvis öppnar sig.

Odla linser

I ett medelhavsklimat, plantera denna svala säsongsgröda två till tre veckor före det sista typiska frostdatumet, eller på sensommaren som en vintergröda. Med en växtsäsong på 80 till 110 dagar gror linser och växer bäst när dagtemperaturerna är 65 till 29°C. Plantera frön 1,30 cm djupa i en väldränerad bädd i full sol eller halvskugga. Space frön en tum från varandra, tunna dem till fyra till sex tum från varandra när plantorna når en höjd av 15 centimeter. Behåll radavstånd på 18 till 61 centimeter för att undvika mjöldaggväxt, vilket kan påverka växter placerade för tätt. Bekämpa ogräs med ett tjockt lager kompost och håll jorden fuktig tills blommor visas - sluta sedan vattna om det inte är väldigt torrt. Sidoklänning med kompost när plantorna är ca 15 centimeter höga och igen när blommor först kommer fram. Även om bladlöss och vivlar kan störa linser är de fria från allvarliga sjukdomar.

Skyddar frön

Placera baljorna i ett örngott
För att skilja fröna från baljorna, placera baljorna i ett örngott, knyt ihop det och jogga på det.

Linser är självpollinerande. I fuktiga, bördiga områden där det finns många andra blommor för insekterna att besöka, och där inga andra baljväxter odlas - jordnötter, ärtor, bönor - behöver du inte oroa dig för korspollinering. Om det är ett problem, täck växterna med en bur gjord av styv tråd formad till halvcirklar och tryck ner i marken. Täck tråden med ett svävande radskydd eller en mjuk fönsterskärm. Alternativt kan du använda tomatburar täckta med radskydd eller skärm och fästa med klädnypor. Spara frön från de hälsosammaste växterna - de som har visat sig frodas i ditt klimat. För att få den starkaste fröstocken, vara hänsynslös om att avliva; när växter är ungefär 15 centimeter höga, dra upp alla som är förkrympta.

Skörda frön

Om 80 till 110 dagar kommer fröskidan att mogna och plantorna kommer att börja dö tillbaka. Låt baljorna torka på plantan. Frön som spricker när du slår dem med en hammare är perfekt torra, medan de som mosar behöver mer torktid. Om frost är nära förestående och baljorna fortfarande är fuktiga, dra hela plantan och häng den upp och ner på en varm plats tills baljorna är helt torra. För att skilja fröna från baljorna, placera baljorna i ett örngott, knyt ihop det och jogga på det. Vinn genom att hälla denna fröblandning från korg till korg framför en fläkt på "medium". Lägg ett stort lakan under dig medan du arbetar med att fånga agnarna. Förvara fröna vid -18°C eller kallare i minst fem dagar för att döda bönvifvorna som vanligtvis finns i linser.

Fröpaket

När du har odlat linser speciellt anpassade för ditt område och sparat deras frön, presentera din surt förvärvade visdom på skräddarsydda fröpaket. Tomma paket finns tillgängliga online, eller så kan du göra dina egna med papper och lite lim. Inkludera allt du har lärt dig, ta den mest intressanta informationen från din anteckningsbok. Förutom planteringsråd, överväg att inkludera skisser och beskrivningar av växterna, deras blommor och deras fröskidor. Dessa kan förvaras på en sval mörk plats som ett kylskåp, ge bort som present eller säljas.