Hur man förhindrar hål i Hosta?

Hosta bladnematoder är mikroskopiska rundmaskar som lever inuti hosta bladvävnad
Hosta bladnematoder är mikroskopiska rundmaskar som lever inuti hosta bladvävnad, vilket orsakar en gul missfärgning följt av bruna streck mellan venerna.

Scram - dina sniglar och dina slemmiga motsvarigheter, sniglar! Hosta - med sina rika, mjuka och krämiga blad, oavsett om de är djupgröna, gulgröna eller brokiga - är särskilt känsliga för snigel- och snigelskador, liksom för vissa insekter, som alla biter stora, fula hål i hostabladen. Sjukdomar kan också drabba en hosta (Hosta spp.), inklusive antraknos och andra svampvirus. Hosta växer i USDA-zonerna 3 till 8.

Sniglar och sniglar på hosta

En sommarträdgård är törstig, och du kanske tror att regelbunden vattning är biljetten till ett frodigt, grönt landskap. Men blöta hostablad är nektar för sniglar och sniglar. Dessa blötdjur är nattmatare, så du kanske inte ser dem göra sitt jobb, men de där tydliga släta och oregelbundet formade hålen längs kanterna på löven och mellan ådrorna låter dig veta vem som är boven, för att inte tala om de slemmiga stigarna, rapporterar Missouri botaniska trädgård.

För att förhindra hål i hostabladen från snigel- och snigelskador, vattna endast på morgonen för att säkerställa att löven torkar innan natten faller, och ta bort kompostmaterial eller lövskräp från växterna så att dessa skadedjur inte kan gömma sig. En vanlig strategi är att placera några behållare med öl nära hostor och sänka ner dem i jorden till kanten, så att sniglar kommer att krypa in och drunkna. Clemsons kooperativa förlängning föreslår att man lägger bitar av mat som potatis eller kål under brädor nära växterna för att locka sniglarna till ett ställe, vilket gör att flera sniglar på en gång blir en slam dunk.

Om du använder snigel eller snigelbete, var försiktig om du har husdjur, eftersom många kommersiella sorter innehåller metalldehyd, ett farligt gift. Satsa på en produkt med järnfosfat istället, som är mycket mindre skadlig för husdjur, fåglar och nyttiga insekter än metalldehyd.

Vanliga sjukdomar som orsakar hostabladskador

Om du har svarta fläckar på dina hostablad kan de vara offer för sotmögel
Om du har svarta fläckar på dina hostablad kan de vara offer för sotmögel.

Flera sjukdomar kan riktas mot hostor, särskilt antraknos, Hostavirus X och ett tillstånd som kallas sotmögel. Svampsjukdomen antraknos är hostas vanligaste bladsjukdom. Den trivs i varma och våta förhållanden, vilket resulterar i vitbruna fläckar och trasiga löv. Se till att det finns gott om luftflöde mellan plantorna för att undvika denna sjukdom.

Symtomen på Hosta virus X inkluderar fläckar, ringfläckar, hämning, rynkningar, distorsion och bladvridning. Det finns inget botemedel mot denna sjukdom; växten måste kasseras, enligt Missouri Botanical Garden.

Om du har svarta fläckar på dina hostablad kan de vara offer för sotmögel. Denna typ av mögel är inte en parasit i sig och påverkar bladen bara för att den kan förhindra fotosyntes om den blir för tung. Tillståndet växer på insektsexkrementer som kan täcka löven, rapporterar Missouri botaniska trädgård. Det är ett tecken på att plantan kan vara infekterad med sugande insekter som bladlöss, vitfluga eller mjöllöss. När det gäller hostor kan träd från ovan vara angripna och inte själva plantan. Tvätta helt enkelt av formen med varmt tvålvatten.

Vanliga hosta-skadegörare

Vissa insekter, såväl som sorkar, kan angripa hostaväxter. Hosta bladnematoder är mikroskopiska rundmaskar som lever inuti hosta bladvävnad, vilket orsakar en gul missfärgning följt av bruna ränder mellan ådror. Undvik att bli blöta hos hostabladen när du vattnar, och håll trädgårdsbädden ren från skräp för att hålla dessa skadedjur borta.

Andra insekter som kan attackera hostor inkluderar gräshoppor och skärmaskar. Du kan bara identifiera insekten om du faktiskt kan se den på jobbet; annars kommer du bara att märka hål i blad och stjälkar. Prova en insekticid tvål för att kontrollera gräshoppor, medan en 7,60 cm krage runt basen av hostan eller kiselgur kan vara effektiv för att avskräcka skärmaskar.