Hur förbereder man majsfrö för nästa års plantering?

Innan du börjar skörda din majs för att äta
Innan du börjar skörda din majs för att äta, välj de öron du vill spara frön från.

De flesta köper majsfrö för att plantera i sin trädgård. Vissa sparar dock frö från årets gröda för att plantera året därpå. Att spara majsfrö är inte svårt, men det kräver viss förberedelse och eftertanke. När det görs rätt kommer det att förse dig med frön som är perfekt anpassade till din jord och ditt klimat.

Hybrid kontra arvegods majs

Om du vill spara frön måste din majs vara öppen pollinerad, annars känd som "arvsgods". Öppna pollinerade frön har odlats ut så att recessiva genetiska egenskaper är mindre benägna att dyka upp och överraska dig. Hybridfrön, å andra sidan, kommer inte att häcka sant under det andra året. Om du planterar majsfrön från hybridväxter kanske de inte växer eller så kan de uppvisa oönskade recessiva egenskaper. Kontrollera paketet med frön som du odlade din majs från. Det ska stå OP, inte hybrid eller F1.

Välja frö att spara för sådd

Innan du börjar skörda din majs för att äta, välj de öron du vill spara frön från. Majs behöver en stor genetisk bas om den ska fortsätta att producera friska växter år efter år. Helst vill man ta frön från 100 ax för att undvika inavelsdepression. Om du inte har så många växter, välj så många du kan. Spara det bästa fröet. Välj växter som växte bra. Du letar efter starka stjälkar, sjukdomsresistens, inga socker och medelstora till stora kolvar som är helt mätta.

Torka din majs för frö

Om du vill spara frön måste din majs vara öppen pollinerad
Om du vill spara frön måste din majs vara öppen pollinerad, annars känd som "arvsgods".

Mjöl och flinta majskolvar torkas bäst på stjälkarna. Om året är torrt, lämna kolvarna på plantorna tills skalen blir bruna och kärnorna inte bucklas när de pressas med en tumnagel. Om din majs är nästan torr och väderrapporten säger att du är på väg att få kraftigt regn eller frost, dra upp stjälkarna med rötterna och häng dem upp och ner i ett torrt skydd för att avsluta torkning.

Sockermajs å andra sidan bör skördas för utsäde innan det är helt torrt, direkt efter mjölkstadiet. För att uttrycka det på ett annat sätt, när en kärna pressad med en tumnagel inte längre ger en mjölkaktig vätska, plocka majsen och skala tillbaka eller ta bort skalet. Häng kolvarna på tork på en skyddad, välventilerad plats.

Ta bort och lagra frön

När majsen är helt torr tar du bort kärnorna genom att trycka bort dem från kolven med tummen på en skärm eller bricka. Låt dem torka i ett enda lager i ett par veckor till. Om kärnorna fortfarande är lite fuktiga kan de mögla i förvaring, så du vill se till att torka dem väl.

I detta skede kommer kärnorna att ha majssilke och bitar av kolvar blandade med dem. Sätt upp en fläkt utomhus och rensa ut skräpet genom att hälla majsen från en behållare till en annan framför fläkten. När majsen är ren, förvara den i en lufttät, gnagarsäker behållare på en sval, mörk plats. Se till att märka behållaren så att du vet vilken sort du planterar på våren.