Köpa smuts för att höja en rabatt

Vissa ställen har påsar eller bulkmassor av högbäddsjordsblandning
Vissa ställen har påsar eller bulkmassor av högbäddsjordsblandning, som ofta säljs i m3.

Att lägga dina blommor i en högbädd gör det lättare att ta hand om dem, låter dig kontrollera vilken typ av jord du odlar dina blommor i och det värmer jorden snabbare under en längre växtsäsong. När du behöver fylla en upphöjd bädd med jord, köper du en förberedd blandning från ett trädgårdscenter för att säkerställa att jorden har allt du behöver för att odla dina blommor utan att lägga till ändringar. Det finns flera saker att tänka på innan du gör ditt sista jordköp.

Typ av jord

Om du ska till ett trädgårdscenter, leta efter en av två typer av jordblandningar för att fylla din högbädd. Vissa ställen har påsar eller bulkmassor av högbäddsjordsblandning, som ofta säljs i m3. Om du inte kan hitta en blandning som är märkt specifikt för högbäddar, leta efter en jordblandning som innehåller kompost, krukjord och matjord.

Hur mycket jord

För att konvertera din upphöjda sängs volym från m3 till m3
För att konvertera din upphöjda sängs volym från m3 till m3, dividera antalet m3 för din upphöjda säng med 27.

Du ska inte fylla din högbädd helt med jord, utan räkna ut hur mycket jord du skulle behöva för att fylla bädden helt. Den extra jord som du inte använder direkt kan användas senare för att toppa jordnivån eftersom jorden i din högbädd lägger sig med tiden. För att beräkna hur mycket jord du behöver, omvandla längden, bredden och djupet på din upphöjda bädd till fot genom att dividera alla mått i tum med 12. Om du till exempel har en 31 cm djup bädd blir det 122 = 1 meter. Multiplicera bäddens längd, bredd och djup i fot tillsammans för att beräkna antalet m3 jord du behöver.

Köper jord

När du köper jord, leta efter antingen påsar eller fråga om bulkköp. Påsarna får säljas per m3. Dela antalet m3 för varje påse med volymen på din säng i m3 för att bestämma hur många påsar du ska köpa. Avrunda alla svar med decimaler upp till nästa nummer för att säkerställa att du har tillräckligt med jord. Om du till exempel har en bädd som är 10 m3 och jord säljs i påsar om 4 m3 styck, 10/4 = 2,5. Runda 2,5 påsar upp till 3 så att du har extra jord istället för att det inte räcker till. En del jord säljs i lösvikt vid kubikgården. För att konvertera din upphöjda sängs volym från m3 till m3, dividera antalet m3 för din upphöjda säng med 27.

Lägger till jord

Fyll upp högbädden med tillräckligt med jord så att toppen av jorden sitter minst 5 centimeter under toppen av högbäddens kant. Vattna jorden för att lösa den och låt den torka något innan du planterar. Plantera dina blommor i bädden och omge dem med ett 7,60 cm lager av ekologisk kompost för att förhindra ogräs och för att hålla fukt i jorden. University of California Cooperative Extension Napa County rekommenderar att du föryngrar jorden i din upphöjda bädd vart tredje år genom att ta bort den befintliga jorden, blanda den med organiska tillägg och återföra den till sängen. Under mitten av sommaren, solarisera jorden genom att täcka den med plastduk i flera veckor för att slutföra föryngringsprocessen.