Hur förbereder man växter för att tas in i huset utifrån?

Att ta med växter inomhus för säsongen gör att de kan förbli friska
Att ta med växter inomhus för säsongen gör att de kan förbli friska, men växterna kräver lite förberedelser först.

Många krukväxter, även de tropiska sorterna, kan överleva utomhus under de varma sommarmånaderna i ett medelhavsklimat. När temperaturen väl börjar sjunka under 10°C på hösten kan växtens hälsa lida eller dö av kylan. Att ta med växter inomhus för säsongen gör att de kan förbli friska, men växterna kräver lite förberedelser först. Att ta sig tid att hjälpa växter att anpassa sig till inomhusförhållanden och förhindra skadedjur från att åka inomhus förhindrar chock och spridning av insekter eller sjukdomar.

1

Inspektera undersidan av växtens blad och längs stjälkarna för eventuella synliga insekter eller ägg. Doppa en bomullstuss i tvättsprit och torka bort eventuella skadedjur med alkoholen. För allvarliga angrepp, spraya växten med en insekticid tvålprodukt.

2

Flytta växten till ett skuggigt utomhusområde, som en uteplats eller veranda, där den fortfarande kan ta emot starkt men indirekt ljus. Lämna växten på denna plats i tre dagar så att den kan anpassa sig till mindre intensivt solljus som den kommer att uppleva inomhus.

3

Torka bort eventuella skadedjur med alkoholen
Doppa en bomullstuss i tvättsprit och torka bort eventuella skadedjur med alkoholen.

Placera handen över jordens yta i krukan så att växtstammarna kommer fram mellan fingrarna. Vänd krukan upp och ner och skjut ut rotklumpen ur krukan. Inspektera jorden som omger rötterna och det inre av krukan för eventuella insekter. Ta bort dessa skadedjur innan du sätter tillbaka plantan i krukan.

4

Öka mängden skugga som växten får på den tredje dagen. Flytta den antingen till en skuggigare plats utomhus eller ta med den inuti i två eller tre timmar. Öka gradvis tiden i tyngre skugga dagligen i upp till en vecka.

5

Ta in växten helt inomhus innan temperaturen sjunker under 10°C. Placera den i ett rum borta från andra inredningsväxter i fyra veckor, så om utomhusväxten har några skadedjur eller sjukdomar kommer de inte att spridas till resten av dina krukväxter.