Kalcium för grönsaksväxter

Utan tillräckligt med kalcium tenderar vegetabiliska växter att bli hämmade
Utan tillräckligt med kalcium tenderar vegetabiliska växter att bli hämmade och ruttna.

Kalcium är ett naturligt förekommande grundämne. Växtforskare klassificerar det som ett sekundärt näringsämne för växttillväxt. Detta betyder att även om växter behöver kalcium för att vara friska, behöver de inte lika mycket av det som de primära näringsämnena, kväve, fosfor och kalium. Växter använder kalcium för att producera cellväggar och rotspetsar. Utan tillräckligt med kalcium tenderar vegetabiliska växter att bli hämmade och ruttna.

Kalciumbrist

När en växt har kalciumbrist visar de unga bladen först skada. När växten är lätt bristfällig, är bladen något deformerade. Allvarlig brist kan döda tillväxtspetsarna och stoppa bladproduktionen. Rötter som saknar kalcium är förkrympta och korta och de saknar styrka att tränga igenom jorden. Frukt med kalciumbrist kan utveckla röta i blomslut, ett vanligt problem för tomater och paprika. Blossom-end röta gör att blomändan av frukten blir mörk, läderartad och så småningom ruttet. Frukt med röta i blomslut slutar växa och faller så småningom av plantan. Baljväxter med kalciumbrist är mer mottagliga för baljröta och fixerar inte kväve lika effektivt som de som är väl försedda med mineralet.

Orsaker

Om du behöver tillsätta kalcium och höja pH
Om du behöver tillsätta kalcium och höja pH, kommer kalksten att göra det.

Vissa regioner är mer benägna att få kalciumbrist än andra. Till exempel kalciumiglar lätt från i den sura jorden i Europas östra och nordvästra. Regn suger in i marken och spolar kalcium från de övre lagren av matjord. Å andra sidan tenderar regioner med mycket kalksten, gips eller apatit att vara hög i kalcium. Regioner med koraller eller marina skal i jorden, till exempel södra Florida, tenderar att vara rika på kalciumkarbonat. Fält som är beroende av naturlig nederbörd för bevattning tenderar att ha lägre kalciumhalt än de som bevattnas, särskilt när bevattningsvattnet är naturligt hårt.

Kosttillskott

Ett av de enklaste sätten att lägga till kalcium i jorden är att lägga till krossade äggskal. Krossade äggskal kan läggas till komposthögen eller så kan de blandas i jorden. Du kan också krossa äggskal och lägga dem i hålet när du planterar tomater eller paprika. Om din jord tenderar att kompakta lätt och har kalciumbrist, kan tillsats av gips - kalciumsulfat - lösa båda problemen samtidigt. Benmjöl, kalksten och bergfosfat tillför också kalcium. Det kan också gödningsmedel som kalciumnitrat, kalciumsulfat och normalt superfosfat.

Försiktighetsåtgärder

Att lägga till kalcium till din jord kan höja jordens pH, vilket gör den mer alkalisk. Potatis, blåbär och tomater gillar alla sur jord och kan skadas av tillsatser som höjer pH för högt. Det bästa du kan göra om du tror att din jord saknar kalcium är att använda ett testkit eller skicka ett prov för testning. Jordtestning kan berätta för dig om du behöver kalcium, och det kan också berätta för dig jordens pH. Om du behöver tillsätta kalcium och höja pH, kommer kalksten att göra det. Om du behöver tillsätta kalcium utan att höja pH-värdet fungerar gips bättre. Ditt länsförlängningsagent kan hjälpa dig att skräddarsy ditt tillskott efter din jords exakta behov.