Plommonträd för zon 8

Några få plommonträd som kan växa i zon 8 anses vara dvärgplommon
Några få plommonträd som kan växa i zon 8 anses vara dvärgplommon, som växer i en mer kompakt storlek.

Plommonträd ger många fördelar, inklusive ätbar frukt som konsumeras av dig själv och av vilda djur, tilltalande estetiskt värde och doftande blommor som attraherar nyttiga insekter. När du väljer plommonträd för din trädgård med växthärdighet i det amerikanska jordbruksdepartementet, zon 8, överväg växtens kulturbehov inklusive storlek och belysningskrav.

Kinesiska plommon

Flera sorter av kinesiska plommon (Prunus salicina) - som också kallas japanska plommon - producerar ätbara plommon som du kan njuta av färska. Beroende på sorterna växer kinesiska plommon i zonerna 5 till 10. "Santa Rose" blir upp till 30 meter lång och producerar mörklila plommon med en söt smak. Dessa frukter kräver inte korspollinering för att producera de välsmakande plommonen. "Burgundy" ger medelstora plommon med en djup vinröd insida och lila skal med rödaktiga nyanser. Detta plommon fungerar bra från sylt, matlagning eller konsumerar det färskt från grenarna. "Bourgogne" är ett självfertilt träd med frukter som vanligtvis mognar i början av juli. "Ozark Premier" kommer att bli mellan 10 och 20 meter hög och producera stora halvfristensfrukter. Dess frukter har ett mörkgult fruktkött med en klarröd exteriör som mognar på sensommaren och vita blommor som dyker upp på våren. Denna sort är inte självfertil, och ett andra träd krävs för pollinering.

Blommande plommon

Producerar mörklila plommon med en söt smak
"Santa Rose" blir upp till 30 meter hög och producerar mörklila plommon med en söt smak.

Blommande plommon (Prunus cerasifera) odlas för sitt överflöd av blommor, attraktiva bladverk och små, ätbara frukter. "Newport" växer i zonerna 4 till 8, och producerar fantastiskt lövverk som framträder som en brons till lila färg på våren och mognar till en djup lila när sommaren kommer. Under hösten börjar det lila bladverket utveckla rödaktiga nyanser. Blommorna av "Newport" kommer att dyka upp på våren innan dess lövverk har dykt upp, och små, lila frukter kommer att följa kort därefter. "Krauter Vesuvius" växer 15 till 20 meter i zonerna 5 till 8. Den har ett överflöd av rosa blommor som dyker upp på våren och attraktivt lövverk som börjar så djupt rött och ändras till en rödlila när trädet mognar. När plommonträdets blommor är slut, mäter ätbar frukt cirka 2,

Chickasaw plommon

Chickasaw plommon (Prunus angustifolia) är ett litet träd eller buske som vanligtvis finns på fält och betesmarker i dess inhemska Missouri-vana. Den växer till mellan 4 och 20 meter i zonerna 5 till 9, och producerar klasar av vita blommor innan löven dyker upp. När Chickasaw plommon slutar blomma visas körsbärsliknande röda eller gula ätbara plommon. Du kan konsumera dessa plommon råa, men de tenderar att ha en syrlig smak och är bäst att använda i sylt, gelé och konserver. Chickasaw plommon har taggiga grenar och växer bäst i områden med full till delvis sol. Detta plommonträd kan vara lite aggressivt och producera snår om dess socker inte kontrolleras.

Dvärgplommon

Ett fåtal plommonträd som kan växa i zon 8 anses vara dvärgplommon, som växer i en mer kompakt storlek. Dessa typer av plommonträd fungerar bra i mindre områden eller trädgårdar med begränsat utrymme. Till exempel växer "Redheart" dvärgplommon (Prunus "Redheart") mellan 8 och 10 meter i zonerna 5 till 9. Det kräver fullt solljus och producerar vita blommor på våren. Normalt kommer "Redheart" att bära frukt av standardstorlek inom 3 till 4 år. "Johnson" (Prunus domestica "Johnson") är en annan art av dvärgplommon som växer i zonerna 5 till 9. Detta plommonträd når höjder på upp till 10 meter på soliga platser. Den producerar doftande vita blommor mitt på våren samt djuplila frukt som lockar fåglar till din trädgård.