Stolpar för ärtväxter

Att odla ärtväxter på stolpar håller löv
Att odla ärtväxter på stolpar håller löv och baljor utom räckhåll för trädgårdsskadegörare som sniglar och gör skörden lättare.

En sval säsongsgröda växer bäst under 21°C, ärtplantor (Pisum sativum) växer som ettåriga i US Department of Agriculture Plant Hardiness Zones 3 till 11. Höga ärtplantor når 6 meter och behöver stöd för att hålla sig upprätt. Att odla ärtväxter på stolpar håller löv och baljor utom räckhåll för trädgårdsskadegörare som sniglar och gör skörden lättare.

Polacker

Ärtväxter lindar sig runt vilket stöd som helst. Enstaka stolpar som sätts in i jorden kan fungera som stöd. Om trä- eller bambustolpar inte är tillgängliga, kan döda grenar som trycks ner i jorden skapa ett fungerande stolpstöd. Att ta bort alla löv eller nålar från grenarna skapar en ren yta för ärtplantorna att greppa.

Stång tipi

Teepee-stänger kan stödja flera ärtplantor samtidigt
Teepee-stänger kan stödja flera ärtplantor samtidigt.

Teepee-stänger kan stödja flera ärtplantor samtidigt. Bambustänger knyts eller kopplas ihop cirka 30 centimeter från toppen och tipiens ben är utspridda på marknivå. Tre eller fyra ärtfrön är fördelade på samma avstånd runt varje ben på tipi och tränas att klättra när de växer. Långa grovskurna stolpar fungerar bra för att bygga en tipi.

Majstång

Majstångskonstruktionen kräver att man bäddar in en mittstång cirka 61 centimeter i marken och placerar en kraftig ögonkrok i toppen av stolpen med kraftigt garn eller tråd bunden till den. Den andra änden av tråden sträcks mot marken i en vinkel. Garnet är fäst vid marken med hjälp av tältpålar och hela stödstrukturen täcker en yta på 3 meter gånger 3 meter. Ärtfrön planteras runt pålarna och plantorna tränas upp i garnet.

Fäktning

Fäktning uppträdd mellan två stolpar uppmuntrar ärtplantorna att växa uppåt med lite träning. Växterna använder rankor för att klättra och rutmönster ger rankorna något att sträcka sig efter. Om 10,20 cm-maskigt trådstängsel med en kraftig klass används, kommer ärtplantorna inte att vrida stängslet ur form. Staketet häftas fast i stödstolparna så att det spänns tätt. Ärtfrön planteras i en dubbel rad under staketet. En sektion av stängsel 3 meter hög är tillräcklig för de flesta ärtväxtsorter, men höga sorter behöver en 5 meter hög bit.