Planteringsanvisningar för granatäpplen

Att odla dina egna granatäpplen är inte svårt så länge din trädgård får full sol minst sex timmar per dag
Att odla dina egna granatäpplen är inte svårt så länge din trädgård får full sol minst sex timmar per dag.

Granatäppleträd producerar röd frukt med läckra söta och syrliga frön som används i drycker och bakverk. Att odla dina egna granatäpplen är inte svårt så länge din trädgård får full sol minst sex timmar per dag. Granatäpplen växer i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 7 till 11.

Förbereda frön

Granatäpplen som förökas med hjälp av frön från frukt du köper för att äta producerar växter som kanske inte har samma egenskaper som moderplantan. Växter från frön tar också längre tid att producera frukt, genomgår en ungdomsperiod innan de börjar blomma. Frön som extraherats från frukt tvättas och får torka i 30 minuter till en timme. Efter att frön har torkat kräver de kylning i cirka tre veckor.

Plantera frön

Granatäppleträd producerar röd frukt med läckra söta
Granatäppleträd producerar röd frukt med läckra söta och syrliga frön som används i drycker och bakverk.

Idealiska planteringsförhållanden för frön inkluderar en behållare med fuktig, väldränerad lerjord på ett område som är 75 till 29°C. Frön planteras en halv till 2,50 cm djup och groningsperioden är 45 till 60 dagar, då plantor kan transplanteras till en större behållare eller utomhus. Granatäpplen är självbärande, men korspollinering med ett annat träd kan öka fruktutbytet.

Plantera sticklingar

En asexuell metod för reproduktion, sticklingar slår lätt rot när som helst under året. Det är dock bäst att ta en stickling under en växts vilande period på vintern, när träet är fast. Du kan använda trädgårdsklippare eller en vass kniv för att ta en lövträskärning på 8 till 25 centimeter lång från stjälkar som är en kvarts till en halv tum i diameter. Sticklingar växer bäst planterade i behållare med väldränerad djup, tung lerjord, med de översta 2 till 8 centimeterna av sticklingen ovan jord. Efter en säsong kan du transplantera sticklingarna till ett utomhusområde. Träd planteras vanligtvis med minst 18 till 20 meters mellanrum, men små eller dvärgsorter kan planteras närmare varandra.

Bevattning och löpande vård

Medan granatäppleträd har lite underhåll och tål långa perioder av torka, är det bäst att vattna växter tillräckligt för att hålla jorden fuktig men inte fuktig, ungefär var 7:e till 10:e dag. Du behöver bara gödsla granatäppleträd ungefär en gång per år med ett halvt till 0 kg kväve under de första åren. Att beskära granatäppleträd hjälper till att stimulera ny tillväxt. Vintern är den bästa tiden att ta bort korsade grenar och svaga eller döda lemmar och att tunna ut trånga områden. Det tar ungefär tre år innan ett ungt träd börjar ge frukt. Granatäpplen har en sen säsongsskörd från september till oktober.