Hur planterar man en ogräsfri rabatt?

Identifiera ogräset som växer i jordbädden
Identifiera ogräset som växer i jordbädden, om möjligt.

Kampen mellan trädgårdsmästare och ogräs är tröttsam och ofta en aldrig sinande, förlorad kamp. Med rätt platsförberedelse och trädgårdsarbete kan du slå ogräs med ditt nästa trädgårdsarbete. Ju tidigare du börjar planera och förbereda jorden, och ju fler bekämpningsmetoder du använder, desto mer sannolikt kommer du att kunna njuta av en ogräsfri rabatt.

1

Identifiera ogräset som växer i jordbädden, om möjligt. Observera om de är bredbladiga eller gräsbevuxna ogräs och om de blommar. Vissa ogräs växer på vintern, så observera under svalare väder såväl som under de varmare månaderna. Ta bilder, om det behövs, och använd en online ogräsguide eller trädgårdsbok för att hjälpa dig att identifiera dem. Denna information hjälper till att avgöra när de gror och vilka herbicider som är effektiva.

2

Dra ut ogräs och deras rötter för hand från rabatten före plantering. Alternativt, applicera den icke-selektiva herbiciden glyfosat på hela bädden för att döda allt som växer i den. På två veckor, bearbeta eller hacka jorden cirka 4 till 15 centimeter djup. Lägg vid denna tidpunkt till eventuella ändringar, såsom ogräsfri kompost, i jorden.

3

Lägg ner ett ogräs eller landskapstyg innan du planterar rabatten
Lägg ner ett ogräs eller landskapstyg innan du planterar rabatten.

Spraya en pre-emergent herbicid, om tillämpligt, som är märkt specifikt för ogräs som växte i din trädgård. Dessa ogräsmedel är tidskänsliga och måste appliceras precis innan ogräset förväntas gro. Sommarenåriga ogräs, till exempel, gror på våren så applicera en pre-emergent herbicid när jorden börjar värmas men innan de gror.

4

Vattna jorden med 1,30 cm vatten och vänta en vecka. Om ogräs gror, dra det för hand eller lägg ner det i jorden på cirka 3 till 10 centimeters djup. Du kan också använda en lämplig herbicid efter uppkomst för att döda dem.

5

Lägg ner ett ogräs eller landskapstyg innan du planterar rabatten. Klipp "X" i tyget, vik tillbaka flikarna och plantera blommorna. Plantera blommor tätt intill varandra, med minsta avståndsrekommendation för typ av blomma. Blommorna fylls i snabbare och lämnar lite utrymme för ogräs.

6

Applicera cirka 3 till 10 centimeter kompost för att hjälpa till att undertrycka ogräs som kräver ljus för att gro. Gräsklipp, träflis, bark och bladmögel fungerar bra. Fyll på under hela året vid behov.