När ska man plantera liljefrön?

Men om du planterar på lämpligt sätt kan liljefrön som kräver epigeal eller ovanjordsgroning blomma inom 18
Lökodlade liljor - inklusive trumpet och asiatiska liljor - blommar snabbare, men om du planterar på lämpligt sätt kan liljefrön som kräver epigeal eller ovanjordsgroning blomma inom 18 månader.

Liljor (Lilium spp.) pryder din trädgård och blandar härlig form, delikat färg och härlig doft. Även om de eleganta blommorna får dessa växter att verka som blomstervärldens showpudlar, är de lätta att odla från lökar eller frön. Lökodlade liljor - inklusive trumpet och asiatiska liljor - blommar snabbare, men om du planterar på lämpligt sätt kan liljefrön som kräver epigeal eller ovanjordsgroning blomma inom 18 månader. Liljefrön som kräver hypogeal groning eller groning under jord kommer att kräva ditt tålamod; förvänta dig att vänta minst fyra år innan du beundrar den första blomningen av en orientalisk lilja planterad från frö. Sorter av trumpet, asiatiska och orientaliska liljor trivs i ett medelhavsklimat.

Samla frön

 1. Samla frön från liljablommor sex till åtta veckor efter blomningsperioden. Storleken och formen på fröskidor varierar mellan olika liljor, men alla sväller när de befruktas.

 2. Se efter att den mogna fröskidan blir brun och börjar dela sig längs tre linjer. Mogna frön är mörka, fasta och torra. Samla frön försiktigt, helst i torrt väder.

 3. Fukta fröna. Förvara dem i förslutna, kylda behållare vid en temperatur på 10°C eller lägre.

Epigeal groning

 1. Plantera liljefrön som kräver epigeal groning på hösten. Agera så snart som möjligt efter att fröna mognar.

 2. Så frön utomhus i väldränerad, bördig jord. Placera dem en halv till 2,50 cm från varandra och blötlägg jorden när plantering är klar. Efter att fröna spirat, vattna ordentligt varje vecka och mata varannan vecka med vattenlösligt allmängödsel. Blad visas om ungefär en månad.

 3. Applicera ett två-tums lager kompost för att hålla ner ogräs. Lägg till ytterligare två tum på senhösten. I juni den andra våren kommer dina första knoppar att dyka upp.

Plantera liljefrön som kräver epigeal groning på hösten
Plantera liljefrön som kräver epigeal groning på hösten.

Hypogeal groning

 1. Plantera liljefrön som kräver hypogeal groning på våren men inte i en rabatt. Dessa frön behöver tre månaders värme följt av en liknande period av kyla. "Plantera" dem genom att blanda dem med en näve fuktig torvmossa i en plastpåse.

 2. Förvara frön i en varm del av ditt hem och tillsätt fukt när mossan torkar ut. Flytta hela påsen till ditt kylskåp på cirka tre månader när fröna har svullnat och bildat små lökar. Håll kyltemperaturen vid 45 till 13°C.

 3. Ta bort fröna efter tre månader och så dem i väldränerad jord. Från och med nu, följ samma instruktioner som för liljor som kräver epigeal groning. Du måste dock vänta cirka fyra år på att den första liljeknoppen ska dyka upp.

  Saker du behöver

  • Gödselmedel

  • Kompost

  • Torvmossa

  Dricks

  Kontrollera om det finns embryon i dina liljefrön innan du besvärar dig med att plantera dem. Ta ett frö i en pincett eller pincett. Håll fröet mot ett starkt ljus. Ett embryo kommer att likna en liten linje ner i mitten av fröet.