Hur planterar man cliviafrö?

Vattna plantan när de översta 2,50 cm av jorden känns torra
Placera plantan i indirekt solljus och vattna plantan när de översta 2,50 cm av jorden känns torra.

Även känd som Kaffirlilja, busklilja, eldlilja och johanneseld, är clivia (Clivia miniata) en prålig medlem av amaryllisfamiljen. De ljusa orange, röda eller laxblommorna, som liknar amaryllisblomningar, växer på tjocka stjälkar ovanför långa, remliga blad. Clivia, som når mogna höjder på 20 till 61 centimeter, växer i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 9 och 10. Clivia frön är inte svåra att gro under förhållanden som är sterila, fuktiga och varma.

1

Skörda cliviafrön genom att bryta upp ett moget cliviabär. Ett moget bär är mjukt och ger ett sprakande ljud när det kläms. Färgen på ett moget bär är gult eller rött.

2

Fyll en burk eller ett glas med vatten och en droppe hushållsblekmedel. Blötlägg fröna över natten och ta sedan bort dem från behållaren.

3

Doppa en pappershandduk i blekmedelsblandningen. Krama pappershandduken lätt.

4

Placera den våta pappershandduken i botten av en plastbehållare. Använd mer än en våt pappershandduk om det behövs för att täcka botten.

5

Ordna cliviafröna på hushållspapper. Låt ca 2,50 cm utrymme mellan fröna.

6

Doppa ytterligare en pappershandduk i blekmedelsblandningen. Krama handduken lätt och lägg den försiktigt över fröna.

7

Placera locket säkert på behållaren. Placera behållaren i det varmaste rummet i ditt hus eller på en varm plats som ovanpå ett kylskåp eller en TV. Optimal temperatur för groning är mellan 73 och 25°C. Se till att fröna gror om två till sex veckor.

8

Ordna cliviafröna på hushållspapper
Ordna cliviafröna på hushållspapper.

Förbered en individuell kruka för varje grodd planta. Använd en 4- till 15,20 cm kruka med ett dräneringshål. Fyll krukorna med kommersiell krukjord framtagen för kaktus eller afrikansk viol.

9

Fukta krukblandningen med en sprayflaska.

10

Tryck ut ett frö lätt i den fuktiga krukblandningen. Begränsa plantering till ett frö per kruka.

11

Placera varje kruka på ett dräneringsfat så att du kan vattna krukblandningen underifrån. Ge vatten när jorden känns lätt torr vid beröring, men låt inte krukorna stå konstant i vatten, vilket kan ruttna plantorna.

12

Placera krukorna på en varm, ljus plats där plantorna inte utsätts för direkt solljus. Vattna efter behov för att hålla krukblandningen lätt fuktig men inte blöt.

13

Se till att rötter dyker upp om två till sex veckor. Om roten trycker ut fröet ur jorden, använd ditt finger eller en penna för att göra ett djupare hål och plantera om fröet.

14

Gödsla cliviaplantorna varannan gång du vattnar, med början när bladen dyker upp. Använd en lösning av 0,5 tesked flytande gödselmedel för allmänt bruk per 1 gallon vatten.

15

Flytta plantorna utomhus när du är säker på att natttemperaturerna konsekvent är över 10°C.

16

Odla clivia inomhus om du bor i andra odlingszoner än USDA-zonerna 9 och 10. Placera plantan i indirekt solljus och vattna plantan när de översta 2,50 cm av jorden känns torra. Låt jorden rinna av ordentligt och låt inte krukan stå i vatten.