Hur planterar man Basella Alba?

Denna spenat gör sig bäst när temperaturen överstiger 27°C
Denna spenat gör sig bäst när temperaturen överstiger 27°C. För att odla Malabar-spenat i din trädgård, börja plantan från frö.

Spenat, packad med viktiga vitaminer och näringsämnen, är ett välsmakande tillskott till sallader, dipp och måltider. De flesta sorter av spenat föredrar svalt väder, och de vissnar i sommarsolen i varmare klimat. Basella alba, mer känd som indisk eller malabar spenat, är ett idealiskt alternativ för trädgårdsmästare i varma områden. Malabar-spenat är härdig för US Department of Agriculture växthårdhetszon 10, även om den växer under den varmare delen av året i zoner 7 och uppåt. Denna spenat gör sig bäst när temperaturen överstiger 27°C. För att odla Malabar-spenat i din trädgård, börja plantan från frö.

1

Hacka ytan på Malabar-spenatfröet med en kniv, om så önskas, för att påskynda groningen. Att blötlägga fröet i varmt vatten i upp till 24 timmar påskyndar också groningen.

2

Fyll cellerna i en fröstartbricka med krukjord. Sex veckor före sista frostdatumet i ditt område, så ett spenatfrö cirka 0,60 cm djupt i varje cell. Förvara fröna inomhus eller i ett växthus. Frön kräver en temperatur på 18°C eller högre för att gro.

3

Vattna ordentligt. Håll spenatfröna fuktiga tills de gror, vilket vanligtvis sker inom tre veckor efter sådd.

4

Växten börjar blomma utan tillräckligt med vatten
Växten börjar blomma utan tillräckligt med vatten, vilket gör att bladen smakar bittert.

Välj en permanent plats i trädgården för Malabar-spenaten. Spenaten behöver full sol och vilken typ av väldränerad jord som helst, även om den gör sig bäst i sandig lerjord.

5

Installera en spaljé på den valda platsen. Malabar spenat är en klättrande vinstock som blir nästan 30 meter lång, så den behöver stöd.

6

Transplantera spenatplantorna i trädgården två till tre veckor efter det sista frostdatumet. Placera varje spenatplanta med minst 30 centimeters mellanrum.

7

Tillför tillräckligt med vatten för att hålla jorden fuktig. Växten börjar blomma utan tillräckligt med vatten, vilket gör att bladen smakar bittert.

8

Skörda bladen från spenatplantorna cirka 70 dagar efter att fröna planterats, när plantorna når mognad. Växten fortsätter att producera löv under hela växtsäsongen. Unga, möra blad smakar bättre än äldre blad som vanligtvis är sega.