Vilket bekämpningsmedel använder du på Wild Morning Glory?

Glyfosat i en 2-procentig lösning är en effektiv herbicid för att kontrollera morning glory
Glyfosat i en 2-procentig lösning är en effektiv herbicid för att kontrollera morning glory, men den dödar också andra växter som den kommer i kontakt med.

En växt med många namn, inklusive åkerbinda, krypande Jenny och majsbinda, vild morgonhärlighet (Convolvulus arvensis) ser oskyldig ut med sina läckra vita till rosa trumpetformade blommor - tills den kryper upp medan din rygg vänder sig och försöker strypa alla dina andra växter. Hardy i US Department of Agriculture växthärdighet zoner 3 till 10, morning glory ogräs är ett invasivt ogräs i många områden i USA. Herbicider är tillgängliga för att behandla etablerade växter och nya skott och plantor.

Dricks

En herbicid med den aktiva ingrediensen glyfosat är effektiv mot morning glory ogräs.

Använder herbicider med glyfosat

Glyfosat i en 2-procentig lösning är en effektiv herbicid för att kontrollera morning glory, men den dödar också andra växter som den kommer i kontakt med. Wild morning glory är svår att utrota eftersom den växer ut igen från sina rötter som kan sträcka sig 20 meter ner i marken. Glyfosat fungerar genom att färdas ner från växtens blad och döda rötterna. Täck bladen på närliggande önskvärda växter med kartong innan du sprutar med glyfosat, och låt det sitta på plats tills glyfosatet har torkat. Det tar två till tre veckor för växter att dö, och glyfosat dödar inte morgonglansfrön i jorden.

Andra effektiva kemikalier

En herbicid med den aktiva ingrediensen glyfosat är effektiv mot morning glory ogräs
En herbicid med den aktiva ingrediensen glyfosat är effektiv mot morning glory ogräs.

Herbicider som kontrollerar nya morgonglansskott och plantor och växter som angriper gräsgräs är tillgängliga för hushållsbruk. Washington State University påpekar att natriummetylditiokarbamat är ett annat alternativ om du inte har en produkt med glyfosat. Efter att ha behandlat morning glory-växter med en systemisk herbicid som glyfosat och avlägsnat de döda plantorna, applicera en produkt som innehåller pendimetalin, trifluralin, oryzalin eller prodiamin på bar jord i prydnadsväxtområden för att förhindra att nya plantor växer följande säsong.

Dessa kemikalier har liten effekt på etablerade växter. Dicamba och 24-D kontrollerar morgonglans som angriper gräset utan att skada gräset, även om flera applikationer kan behövas under sommarsäsongen, rapporterar University of Missouri. Frekvent klippning försvagar också morning glory-växter som växer i gräsmattor.

Applicering av glyfosat

Framgångsrik utrotning av vild morgonhärlighet beror på tidpunkten och frekvensen av herbicidapplikationer. Glyfosat är mest effektivt om det sprutas när sockerarter rör sig från växtens blad ner i rötterna, vilket är sent på våren strax före blomning och på hösten. Spraya en bruksfärdig produkt en solig dag när temperaturen är högre än 16°C, och täck alla delar av växten. Vänta tills de återkommande skotten är högre än 15 centimeter innan du spraya igen.

Andra kontrollåtgärder

Herbicider för att kontrollera vild morgonhärlighet fungerar bäst i kombination med kulturella strategier. Att skugga växten - genom att täcka den med landskapstyg, svart plast, kartong eller en kompost på minst 8 centimeter djup, eller genom att odla andra växter runt den - har en försvagande effekt. Att skära ner plantan var 14:e dag försvagar också dess rötter. Enbart använda, tar dessa metoder mellan tre och fem år att döda en etablerad växt, men de är effektiva för att hantera plantor och växter som återkommer efter herbicidbehandling. Det tar tre till fyra veckor för plantor att etablera ett djupt rotsystem.