Perenner med baljor

Ozark sundrops (Oenothera macrocarpa) blir 6 till 30 centimeter höga med stora gula blommor hela sommaren
Ozark sundrops (Oenothera macrocarpa) blir 6 till 30 centimeter höga med stora gula blommor hela sommaren som förvandlas till bevingade fröskidor.

Prydnadsfröskidor är ovanliga bland perenner och de tillför naturligt intresse och struktur till din trädgård. Fröskidor gör också underbart nyckfulla tillägg när de placeras i färska eller torra blomsterarrangemang. För att visa upp frökapslarna kan du plantera dem massvis, som en bård eller placera dem i behållare strategiskt placerade på mycket synliga platser som på uteplatsen och bredvid din ytterdörr.

Vingar och stjärnor

Vissa perenner visar iögonfallande fröskidor med intressanta former. Morgonstjärna sege (Carex grayi) har oansenliga gröna blommor under senvåren till försommaren följt av stora, gröna stjärnformade fröskidor. Den blir 23 till 89 centimeter lång. Ozark sundrops (Oenothera macrocarpa) blir 6 till 30 centimeter höga med stora gula blommor hela sommaren som förvandlas till bevingade fröskidor. Båda perennerna växer i US Department of Agricultures växthårdhetszoner 3 till 9.

En klick klassisk svart

Den växer 12 till 46 centimeter hög i USDA-växthårdhetszonerna 5 till 9
Den växer 12 till 46 centimeter hög i USDA-växthårdhetszonerna 5 till 9.

Den falska indigon (Baptisia x variicolor) "Twilite" från Prarieblues-kollektionen har mycket stora spikar av lila och gula blommor under senvåren till försommaren som ger gröna fröskidor, som blir kolsvarta. Den blir 35 till 150 centimeter lång i USDA-zonerna 4 till 9. Björnbärsliljan (Belamcanda chinensis) "Freckle Face" har medelstora guldblommor med orange fräknar tidigt till midsommar, vilket ger attraktiva baljor som spricker upp och avslöjar svarta frön. Den blir 12 till 46 centimeter hög i USDA-växthårdhetszonerna 5 till 9.

Silvervitt siden

Medlemmar av milkweed-familjen producerar frökapslar som delas upp för att avslöja silkeslena silvervita hår som ger en distinkt struktur till din trädgård. Sorten "Hello Yellow" (Asclepias tuberosa) har medelstora gula blommor i mitten till sensommaren, lockar till sig monarkfjärilar och ger gröna baljor. Den växer 16 till 51 centimeter hög i USDA-växthärdighetszonerna 4 till 9. Milkweed-sorten (A. incarnata) "Ice Ballet" har medelstora klasar av små vita blommor under midsommar till tidig höst. Den attraherar fjärilar och blir 35 till 119 centimeter lång i USDA-växthårdhetszonerna 3 till 9.

Höst och vinter intresse

Vild senna (Senna hebecarpa) bär fröskidor som håller i sig under hösten och vintern för att lägga intresse för din trädgård när du behöver det som mest. Det spirar stora spikar av små gula blommor på sensommaren till tidig höst som förvandlas till mörkbruna fröskidor. Vild senna bildar en stor buskig klump av ormbunksliknande blad som är 35 till 150 centimeter höga, som växer i USDA-växthårdhetszonerna 4 till 9.