Fleråriga vinstockar med lavendelblommor

Den blå trumpetrankan (Thunbergia grandiflora) med sina lavendelblå blommor är en av de mindre
Den blå trumpetrankan (Thunbergia grandiflora) med sina lavendelblå blommor är en av de mindre, med vinrankor som bara blir 15 till 30 meter långa.

Den söta doften av lavendelblommorna fyller trädgården, när vinrankorna klättrar ovanför för att skugga dig från den varma solen. Att välja en perenn ranka med precis rätt nyans av lavendelblommor för att matcha din trädgårds färgschema är relativt enkelt, oavsett om du letar efter en marktäckare eller en klättrande ranka som gärna täcker en vägg eller pergola.

Täck över den där smutsen

De köttiga stjälkarna från den vandrande juden (Tradescantia zebrina) sprider sig över jorden i varma trädgårdar i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 8 till 11. Den vandrande juden odlas ofta som krukväxt i kallare klimat och har silver och lila löv och lavendel för att lila blommor. En annan perenn vinstock som används som marktäckare är snäcka (Vinca minor), även känd som snäcka och krypmyrten. De rikliga lavendelblå blommorna täcker de korta vinstockarna och glänsande gröna bladen på våren. Periwinkle trivs i USDA-zonerna 4 till 9. Plantera med försiktighet, eftersom den kan sprida sig aggressivt till andra delar av trädgården och in i den lokala livsmiljön.

Fruktande vinstockar

De rikliga lavendelblå blommorna täcker de korta vinstockarna
De rikliga lavendelblå blommorna täcker de korta vinstockarna och glänsande gröna bladen på våren.

Passionsblommans (Passiflora incarnata) kraftiga rankor på 6 till 8 meter, även känd som majpop, har vita och lavendelblommor från juli till september. De gröna frukterna avnjuts färska eller görs till gelé. Passionsblomrankor frodas i USDA-zonerna 5 till 9. Medan hallon tekniskt sett är odlingar, eller buskar med käppliknande grenar, betraktas de vanligtvis som vinstockar och kan tränas att växa på en spaljé. Det lilablommande hallonet (Rubus odoratus) är härdigt i USDA-zonerna 3 till 8 och är en nästan taggfri prydnadssort som odlas för sina 5,10 cm rosa lavendel eller lila blommor. Medan frukterna är torra och smuliga är de ätbara, vilket gör växten till ett lämpligt val för en barnvänlig trädgård.

Infödd i Europa

Prydnadssötpotatisen (Ipomoea batatas) kommer från Sydeuropa och är en öm perenn som trivs i Europas zoner 9 till 11. Den odlas mest för sitt lövverk och producerar ibland oansenliga lavendelblommor. En annan Ipomoea, som är infödd i Florida, Karibien och Mexiko, är Glades morning glory (Ipomoea sagittata). Härdig i USDA-zonerna 8a till 11, är gläntornas morning glory en salttolerant art som producerar rosa-lavendelblommor. Den klättrande Carolina astern (Ampelaster carolinianus) är en annan nordeuropeisk infödd. Den söta doften av de tusensköna lavendelblommorna fyller trädgården från oktober till november. Härdiga i USDA-zonerna 4 till 8 frodas vinstockarna i trädgårdar i söder, från North Carolina till Florida.

Stor, härlig och lavendel

Medan de flesta vinrankor växer var som helst från en fot eller två upp till 10 meter långa, är några få arter monster som glatt klättrar över sluttningar, pergolor och byggnader. Den blå trumpetrankan (Thunbergia grandiflora) med sina lavendelblå blommor är en av de mindre, med vinrankor som bara blir 15 till 30 meter långa. Denna ömma perenn trivs i USDA-zonerna 8 till 11 och odlas som ettårig i kallare klimat. Den kinesiska blåregn (Wisteria sinensis), med vinstockar som sträcker sig 30 meter eller mer, växer aggressivt över vilken stödjande yta som helst. Härdig i USDA-zonerna 5 till 8, den kräver ett robust stöd för sina stora vinstockar. Lavendel, blå, rosa eller vita blommor lockar kolibrier till trädgården.