Kan paprika transplanteras bra?

Paprika är benägna att transplantera chock
Paprika är benägna att transplantera chock, men med rätt skötsel kan du framgångsrikt transplantera pepparplantor i din trädgård.

Varm och söt paprika (Capsicum annuum) kräver varma temperaturer för att gro och växa till friska plantor, så de startas vanligtvis inomhus eller köps från plantskolor. Paprikan transplanterar väl om de är ordentligt förberedda och planterade på rätt sätt. Paprika tål inte kyla, så transplantation av pepparplantor bör endast göras när jordtemperaturen har nått minst 60 grader och efter all risk för frost är över.

Dricks

Paprika är benägna att transplantera chock, men med rätt skötsel kan du framgångsrikt transplantera pepparplantor i din trädgård. Se till att förbereda jorden och vänta på varma temperaturer för bästa resultat.

Välja plantor transplantationer

De mest lämpliga peppartransplantationerna har tjocka, raka stjälkar, frodigt lövverk och är kompakta. Övervuxna eller beniga transplantationer med svaga stjälkar och glesa lövverk tar längre tid att anpassa sig till transplantation, om de lyckas överleva.

Det är bäst att transplantera paprikorna innan de börjar blomma eller bilda frukt, konstaterar Utah State University extension, så sex till åtta veckor gamla plantor fungerar bra. Plantan kommer sannolikt att överleva om den blommar, men blommorna kan falla av och orsaka en fördröjning av fruktsättningen. Undvik transplantationer som visar symptom på sjukdom eller problem med skadedjur.

Härdning av plantor

Härdningsprocessen förbereder pepparplantorna för den ökade ljus- och väderexponeringen, samt temperaturfluktuationerna, de kommer att uppleva utomhus. Härda av pepparväxter först efter att frostfaran är över. Ett skyddat område, till exempel en täckt uteplats, ger en lämplig härdningsplats.

Paprikorna transplanterar väl om de är ordentligt förberedda
Paprikorna transplanterar väl om de är ordentligt förberedda och planterade på rätt sätt.

Börja med att ställa plantorna utomhus i två till fyra timmar den första dagen. Öka gradvis sin tid utomhus och ljusexponeringsnivån tills de är i full sol och tillbringar hela dagen utomhus i slutet av en period på sju till 10 dagar.

Förberedelse av trädgården

Innan du transplanterar paprika från inomhus måste du förbereda trädgårdsbädden. Paprika växer bäst i väldränerad jord på en plats som får sex timmar eller mer av daglig sol. Att lägga till 1 kopp 16-16-8 gödselmedel till varje 25 m2 bädd ger initiala näringsämnen till de etablerande växterna. Ett 5,10 cm lager kompost, förvandlat till de översta 20 centimeterna av jorden, ger också en del näring och förbättrar jordkvaliteten, konstaterar University of California.

Se till att sängen inte innehåller något ogräs. Ogräs konkurrerar med peppartransplantationerna om vatten och näringsämnen. Ogräset kan också hysa skadedjur eller sjukdomar.

Transplantera pepparväxter

Peppartransplantationschock kan få plantorna att vissna eller sluta växa i flera dagar efter transplantation, även om friska plantor vanligtvis återhämtar sig. Att plantera pepparplantor i trädgården en mulen dag minimerar chock eftersom paprikorna hinner etablera sig innan varmt väder och direkt solljus stressar dem.

När du tar bort paprikorna från sina krukor, hantera dem i jordbollen runt roten eller de översta bladen så att du inte skadar stjälken. Plantera plantorna på samma djup som de växte på tidigare och undvik att skada rötterna vid plantering.

Placera paprika 46 centimeter från varandra så att de inte blir trånga. Att vattna jorden precis tillräckligt för att sätta den och fukta den i hela rotzonen minimerar transplantationschock ytterligare.