Vad är delvis nedsänkta växter?

Bladverket delvis nedsänkt i vatten
Emergents är växter som växer med rötterna och vissa delar av stjälkarna och bladverket delvis nedsänkt i vatten; växternas övre delar syns ovanför vattnet.

Växter som är delvis nedsänkta i vatten kallas emergenta växter och växer vanligtvis i grunt vatten med sina rötter under ytan och deras lövverk och blommor synliga ovanför vattnet. Dessa växter ger välbehövligt skydd för dammvarelser som frekventerar vattnet, såsom grodor och ormar.

Typer av vattenväxter

Vattenväxter delas vanligtvis in i tre kategorier baserat på hur de växer i vattnet. Emergents är växter som växer med rötterna och vissa delar av stjälkarna och bladverket delvis nedsänkt i vatten; växternas övre delar syns ovanför vattnet. Nedsänkta växter är helt nedsänkta, med alla delar som växer under vatten. Flytande växter är inte rotade som nya eller nedsänkta växter. De flyter istället längs vattenytan.

Om framväxande växter

Flytväxter är inte rotade som nya eller nedsänkta växter
Flytväxter är inte rotade som nya eller nedsänkta växter.

Uppkommande växter kallas ibland för marginal- och myrväxter, eftersom många av dessa växter, som starr och iris, finns längs kanterna eller kanterna på dammar där rötterna lätt kan fästa i botten, medan stjälkarna stannar över vattenytan. Enligt Texas A&M University är stjälkarna på framväxande växter vanligtvis stela eller fasta. Vissa växter, som näckrosor, växer längre från dammens kant, mellan det grunda och djupa vattnet, med rötterna som växer ner till dammens botten och bladverket sträcker sig över ytan. Emergenter kräver mycket lite vård när de väl planterats, och vissa arter producerar pråliga blommor, vilket ger färg och intresse till din damm och landskap.

Plantering

Framväxande växter planteras i plastkorgar eller massaplanteringskärl och placeras sedan i dammen. Perforerade korgar bör fodras med säckväv eller tidningspapper för att förhindra att jorden faller ut och fyllas halvvägs med trädgårdsmatjord. När du planterar, placera din planta i krukan så att rötterna vilar ovanpå jorden och fyll sedan resten av krukan till inom en tum från kanten för att täcka rötterna. Krukmix och torvmossa kan flyta iväg och bör inte användas. Lägg grus till toppen av krukan för att förhindra att jorden flyter ut och sänk krukorna långsamt. Du kan använda tegelstenar eller mjölklådor för att få upp krukan till önskad höjd. När du väljer nya växter för din damm, kontrollera med trädgårdscentret eller plantskolan om skötsel och gödsling av just din växtart; tänk på att överdriven gödning kan orsaka algblomning, som kan stjäla syre från vattnet.

Färg och visuellt intresse

Framväxande växter gynnar din damm samtidigt som de ger visuellt intresse också. Den västra blåflaggade irisen (Iris missouriensis, I. longipetala) är härdig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 2 till 9, och gillar soliga, fuktiga områden och blommar i nyanser av vitt, blått och lavendel. Klumpande bambu (Bambusa multiplex), härdig till USDA zon 9, är användbara längs din dammmarginal som en häck eller skärm, med fullt lövverk som kan växa till höjder på upp till 35 meter. Medan klumpig bambu ger textur till ditt dammlandskap, varnar California Invasive Plant Council för att du inte ska plantera löpande bambu, som kan bli invasiv. Ett annat alternativ för din dammkant är Iris sibirica, eller Sibirisk iris, som producerar ömtåliga gula blommor och är härdig i USDA-zonerna 3 till 9. Pilspets (Sagittaria latifolia), vit svan (S. montevidensis) eller röd svan (S. lancifolia) är också idealiska för att lägga till färg längs dammkanten. Arrowhead är härdig i medelhavsklimat; den har pråliga pilformade löv och vita blommor, medan den vita svanen eller röda svanen har gröna eller röda stjälkar med en 7 meter lång blomspets. Lobelia-arter skapar inte bara en fantastisk bild runt din damm med sina kaprifolliknande röda eller blå blommor, utan dessa framväxande lockar också kolibrier. Lobelia-arter varierar i härdighet, men lobelia "Techno Blue" är idealisk för dammkanter och är härdig i zon 10 och 11.