Utom kontroll orkidérötter

Rivet kokosnötskal eller annat planteringsmedium för orkidéer för att säkra plantan på plats
Täck med granbarken, rivet kokosnötskal eller annat planteringsmedium för orkidéer för att säkra plantan på plats.

Orkidérötter beter sig inte som andra krukväxters rotsystem. De trivs med näringsämnen i syre snarare än i marken och de kan växa ovanför marken. I sin inhemska tropiska livsmiljö klänger orkidéerna fast vid barken på stående och fallna träd. Duplicera den miljön genom att plantera dem i jordfria krukblandningar och låta deras rotsystem sträcka sig på toppen av krukan. Det är vanligt att orkidéernas rotsystem växer ur sina krukor inom två till tre år. Det är dags att kruka om när rötterna klamrar sig åt sidan eller växer till en närliggande kruka.

Pseudobulbs

Dendrobium och cattleya orkidéer har förtjockade stjälkar som kallas pseudobulbs vid basen av växten. De växer gradvis mot kanten av krukan och så småningom över sidan, vilket gör att rötterna verkar som om de är utom kontroll. Fylliga, fasta rötter växer från pseudobulberna. När lökarna växer över krukans sida blir mittutrymmet tomt. Detta skapar en enkel plats att dela växten på. Livskraftiga rötter är fylliga och har ett grönt centrum. Orkidérötter blir också tunna och spröda när de behöver en ny kruka med nytt planteringsmedium.

Planteringsmedium

Det är vanligt att orkidéernas rotsystem växer ur sina krukor inom två till tre år
Det är vanligt att orkidéernas rotsystem växer ur sina krukor inom två till tre år.

Orkidérötter stöds i krukan av en speciell jordfri planteringsblandning. De får en del näringsämnen från blandningen och andra näringsämnen från vatten, luft och utspädd växtmat. Många orkidéblandningar är gjorda av granbark eller flisat kokosnötskal i fin, medium eller grov kvalitet. Andra orkidéplanteringsblandningar inkluderar expanderbara lersten eller perlit. Krukblandningsmaterial börjar sönderdelas och bryts ner efter ett eller två år. Detta är också en indikation på att det är dags att plantera om din orkidé. Nedbrytande krukväxtmedium stöder inte orkidéens rotsystem.

Ta bort växten

Orkidéer gillar inte att sitta i stående vatten. Behållare som plastkrukor eller lerkrukor med öppna sidolister låter vattnet rinna av snabbt. En nackdel med plastkrukor är att de lätt välter. Några stenar i botten av krukan kommer att hålla den upprätt. För att ta ut en övervuxen orkidé ur en kruka kan det krävas blötläggning eller en vass kniv för att lossa det klängande rotsystemet. Skaka och plocka det nedbrutna krukmediet från växten och kassera det. Dra eller skär isär växtens huvudstruktur till två eller flera nya växter. Ta bort trådiga, tunna rötter och pseudobulbs.

Återplantering

Den mest effektiva tiden att plantera om orkidéer är efter deras blomningscykel, eftersom ny tillväxt börjar. Fyll de nya krukorna tre fjärdedelar av vägen upp med krukmedel. Placera en av de nyligen delade växtsektionerna i krukan och sprid ut dess rötter. Täck med granbarken, rivet kokosnötskal eller annat planteringsmedium för orkidéer för att säkra plantan på plats. Det bör vara 1 till 5 centimeter till kanten av krukan för att tillåta ny tillväxt. Vattna försiktigt och gödsla varje vecka med utspädd växtfoder.