Ekologiskt schampo

Om en schampotillverkare vill producera ett schampo som bär ett "USDA Organic"-sigill måste det innehålla
Om en schampotillverkare vill producera ett schampo som bär ett "USDA Organic"-sigill måste det innehålla en viss procentandel av ekologiska ämnen.

US Department of Agriculture reglerar användningen av ordet "organisk" för schampon och kosmetika som det gör för livsmedelsprodukter. Det ställs höga krav på ekologiska livsmedelsproducenter när det gäller de metoder som jordbruksprodukter odlas och förädlas för att användas i en livsmedelsprodukt. Om en schampotillverkare vill producera ett schampo som bär ett "USDA Organic"-sigill måste det innehålla en viss procentandel av ekologiska ämnen. USDA kräver också att ekologiska odlare är certifierade av ackrediterade tredjepartsorganisationer. (Se referenser 4)

Organisk terminologi

USDA tillåter endast att schampo och kosmetika certifieras ekologiskt på frivillig basis. Termen "gjord med ekologiska ingredienser" betyder att en produkt måste innehålla minst 70 procent ekologiska element, medan en "USDA ekologisk" produkt måste ha 95 procent. Dessutom måste ingredienser i den återstående delen av produkten vara godkända för användning. (Se referenser 4)

USDA ekologiskt kontra naturligt

Kosmetika certifieras ekologiskt på frivillig basis
USDA tillåter endast att schampo och kosmetika certifieras ekologiskt på frivillig basis.

De faktiska ekologiska ingredienserna i schampon kan variera kraftigt och inkluderar kombinationer av olika växter och mineraler, vitaminer och oljor som härrör från dem. De kan vara örter, såsom lavendel, kamomill, ingefära, jojoba och aloe vera, eller frukter, såsom citron, avokado och kokos. Växterna som används i ekologiska schampon måste odlas i jord som inte är syntetiskt gödslad. Vissa syntetiska bekämpningsmedel innehåller kända cancerframkallande ämnen. Produkter utan en USDA organisk tätning eller som bara säger "organiskt" eller "naturligt" kan ha ingredienser som är syntetiska eller härrör från petroleum, enligt Organic Consumers Association. (Se referenser 1)

Syntetiska ingredienser

I motsats till schampon som bär den ekologiska USDA-märkningen innehåller andra schampon ofta syntetiska ingredienser som irriterande ämnen, cancerframkallande ämnen, starka rengöringsmedel och kemiska dofter, enligt Environmental Health Association of Nova Scotia. Till exempel kan konserveringsmedel som kallas parabener påverka hormonomsättningen; propylenglykol, natriumlaurylsulfat och natriumlauretsulfat kan irritera huden; antibakteriella ingredienser såsom diazolidinylurea, quaternium-15, DMDM-hydantoin och imidazolidinylurea innehåller formaldehyd, ett känt cancerframkallande ämne; stenkolstjära är också ett känt cancerframkallande ämne; ftalater kan vara associerade med nedsatt manlig reproduktionsfunktion. (Se referenser 2, 5)

Ekologiska produkter är big business

Den ekologiska rörelsen har tagit fart sedan regeln för det nationella ekologiska programmet implementerades 2002. Eftersom ekologiska produkter har ökande försäljning, tar vissa stora återförsäljare, som Whole Foods, ett proaktivt tillvägagångssätt och antar själva strängare standarder för de ekologiska produkter de säljer (se referenser 3). Dessutom går tillverkare av ekologiskt schampo ännu grönare i sina förpackningar genom att använda återvunna plastflaskor.