Lökar med stora lila blad

Är de enda växterna som växer från "lökar" som producerar stora lila blad
"Black Magic" elefantöron (Colocasia esculenta "Black Magic"), och andra lila sorter av taro, är de enda växterna som växer från "lökar" som producerar stora lila blad.

"Black Magic" elefantöron (Colocasia esculenta "Black Magic"), och andra lila sorter av taro, är de enda växterna som växer från "lökar" som producerar stora lila löv. Bulb är en felaktig benämning när man beskriver elefantöron, prydnadsformen av taro. Det som ser ut som en glödlampa är tekniskt sett en knöl. Prangande elefantöron är ett bra komplement till kanten av en trädgårdsdamm i en vattenträdgård.

Lökar vs. knölar

Även om plantskolor och trädgårdscenter ofta annonserar "lökar för elefantöron", så säljer de faktiskt knölar. Liksom äkta lökar lagrar knölar näringsämnen för växten att använda medan den är vilande. Knölarna av dekorativa taro-sorter kan väga 1 till 1 kg medan de som odlas för mat kan väga upp till 4 kg. "Jet Black Wonder" (Colocasia esculenta "Jack Black Wonder") och "Jet Black Gold" (Colocasia esculenta "Jet Black Gold") är andra dekorativa taro-sorter med stora lila blad.

Elefant öron blad

Elefantöron är mörklila till nästan svarta
Elefantöron är mörklila till nästan svarta och är svampiga, fyllda med luftutrymmen.

Elefantöron blir från 3 till 6 meter höga. Deras hjärtformade blad växer från 12 till 76 centimeter långa och ser ut som taroblad bara de är lila, inte gröna. Elefantöron är mörklila till nästan svarta och är svampiga, fyllda med luftutrymmen. De har små, nätade vener mellan större, parallella sidovener och djupt lila stjälkar.

I varma klimat

Elefantöron och andra taro-sorter växer som perenner i US Department of Agriculture växthårdhetszoner 8 till 11. Elefantöron bildar naturligt stora kolonier längs diken, kanaler, dammar, bäckar, myrar och träsk. Placera dem 18 till 61 centimeter från varandra för att ge dem utrymme att sprida sig. De kräver fuktig jord och kan odlas i vatten som är 30 centimeter djupt. Växterna behöver från tre till fem timmars full sol dagligen.

I kalla klimat

Frost kommer att döda elefantens öronstammar och löv men löken kommer att överleva. När detta händer kan du odla den som ettårig sommar. Gräv upp knölarna och förvara dem över vintern i träspån eller torr torv i ett rum där temperaturen inte sjunker under 7°C. På senvintern eller tidig vår, plantera knölarna i 1- eller 2-literskrukor, vattna dem en gång och förvara dem inomhus eller i ett växthus. Vattna dem inte igen förrän de producerar nya blad. När all risk för frost har passerat, transplantera dem utomhus.