Behöver jag dra bort gamla blommor från min fuschiaplanta?

Trädgårdsmästare som börjar med en liten planta bör nypa av spetsarna på växande skott för att uppmuntra
Trädgårdsmästare som börjar med en liten planta bör nypa av spetsarna på växande skott för att uppmuntra fuchsia att producera buskig tillväxt.

Vanlig fuchsia (Fuchsia spp.), härdig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 10 till 11 och odlad på annat håll som ettårig, planteras ofta i krukor och hängande korgar. Även känd som lady's eardrops, är den hyllad för sina rörformade, hängande blommor, av vilka många är tvåfärgade i nyanser av rött, rosa, vitt och lila. Växten blommar nästan kontinuerligt under växtsäsongen när dess förbrukade blommor dras av, en process som kallas deadheading.

Fördelarna med deadheading

På våren kan fuchsia köpas som en liten startplanta eller redan planterad i en hängande korg eller behållare. Trädgårdsmästare som börjar med en liten planta bör nypa av spetsarna på växande skott för att uppmuntra fuchsia att producera buskig tillväxt. När blommor väl dyker upp har fuchsian, precis som alla växter, börjat på vägen mot reproduktion. Efter att de öppna blommorna har pollinerats och kronbladen bleknar börjar äggstockarna svälla och bildar de fröbärande frukterna som producerar nästa generation av fuchsiaplantor. Att ta bort förbrukade eller gamla blommor stoppar den processen, och växten kommer att göra nya blommor i ett förnyat reproduktionsförsök.

Fler blommor

Att ta bort förbrukade eller gamla blommor stoppar den processen
Att ta bort förbrukade eller gamla blommor stoppar den processen, och växten kommer att göra nya blommor i ett förnyat reproduktionsförsök.

När den dödas regelbundet, blommar fuchsia under en lång tid. Att lägga så mycket energi på blommor gör att växten utarmar sin omgivande jord, speciellt om växten är i en behållare. Motverka den utarmningen genom att gödsla fuchsians jord regelbundet med ett universalgödsel, som 20-20-20. Gör det genom att späda 1 matsked av gödselmedlet i 1 liter vatten och vattna växtens jord med blandningen en gång i veckan i stället för en vanlig vattning. Om du vill gödsla växtens jord med varje vattning, använd sedan ett universalgödselmedel utspätt med vatten till en fjärdedel av tillverkarens rekommenderade styrka.

Kul i solen

Traditionellt odlades fuchsia som en skuggväxt. Den blommar dock bäst när den är placerad i en ljusare situation, med lätt filtrerad skugga eller åtminstone morgonsol. Generellt gäller att ju längre norrut en fuchsia odlas, desto mer solljus behöver den och tolererar den. Om växtens blommor är glesa trots regelbunden deadheading och lämplig gödsling, försök att flytta fuchsian till en lite soligare plats. Om ljuset faller ojämnt på en fuchsia i kruk, vänd på krukan varje gång du vattnar plantan. Krukan kan också roteras regelbundet mellan platser som får olika grader av solljus, till exempel mellan en skuggig plats och en delvis skuggig plats.

Sommarföryngring

Ibland har en växt som blommat rikligt sedan våren minskat blomproduktionen på sommaren, och blivit långa, spinkiga stjälkar istället för normal, buskig tillväxt. Den situationen är särskilt trolig om växten tvingades växa tidigt i ett växthus och köptes tidigt under växtsäsongen som ett fullt, buskigt, krukväxtexemplar. Att föryngra en trött fuchsia på sommaren kräver mer än bara rutinmässig deadheading. Alla dess stjälkar ska skäras av med en tredjedel till två tredjedelar, varefter plantan ska vattnas ordentligt och gödslas. Sedan kommer den förmodligen att ge ny tillväxt om en eller två veckor, med blommor att följa. Fortsätt deadheading fuchsia till slutet av växtsäsongen.