Hur mycket vatten behöver en malorkidé?

Gödsel påverkar exakt hur mycket vatten som passar dem
Att vattna malorkidéer kräver en noggrann beröring, eftersom luftfuktighet och gödsel påverkar exakt hur mycket vatten som passar dem.

Malorkidéer, även kända som Phalaenopsis-orkidéer, har ett smeknamn för sina känsliga vita kronblad som attraherar pollinerande nattfjärilar. Dessa ömtåliga växter är lätta att odla så länge som deras miljö är inrättad som de föredrar. Att vattna malorkidéer kräver en noggrann beröring, eftersom luftfuktighet och gödsel påverkar exakt hur mycket vatten som passar dem. Klimatet påverkar också vattningsfrekvensen, eftersom svala klimat håller krukmaterialet fuktigt längre.

Grunderna för vattning

Moth orkidéer behöver vattnas med rumstempererat vatten på morgonen, eftersom detta ger dem tid att torka innan natten faller. Krukmaterialet bör aldrig torka ut helt, eftersom malorkidéer saknar pseudobulber som skulle göra dem något torktoleranta. Under varma, torra somrar är det vanligtvis nödvändigt med vattning två gånger i veckan, men du kan minska detta till en gång var tionde dag om vintern är fuktig. När du vattnar bör du ge en ordentlig blötläggning men låt krukan rinna av i några minuter för att förhindra vattenförsämring.

Fuktighet

Förutom regelbunden vattning behöver malorkidéer mycket fukt
Förutom regelbunden vattning behöver malorkidéer mycket fukt.

Förutom regelbunden vattning behöver malorkidéer mycket fukt. Liksom andra tropiska orkidéer är de epifyter med luftrötter som absorberar vatten från luften - därav trädbarkens krukväxtmaterial istället för vanlig jord. Detta gör luftfuktighet mellan 50 och 80 procent en nödvändighet. Ett smart sätt att höja luftfuktigheten är att lätt dimma orkidéer på morgonen. Att hålla luftfuktigheten så hög som 70 till 80 procent minskar vattningsfrekvensen, eftersom orkidén förblir fuktig längre.

Gödsling

Vattning påverkar också när du gödslar malorkidéer. Orkidérötter är benägna att bränna när gödselmedel träffar dem. För att undvika denna rotbränna bör du urlaka rotmediet genom att spola vatten genom krukningsmaterialet efter gödsling. Under växtperioden på sommaren kan du sprida gödsel nästan varje gång du vattnar, eller ungefär en gång i veckan. På vintern, under viloperioden, kan du minska detta till varannan vattning.

Felsökning

Du kan se när en malorkidé behöver vattnas inte bara genom att röra vid jorden utan också genom att lyfta krukan; om det är tungt med vatten kan du vänta med att vattna. När malorkidéer är undervattnade i två till tre veckor, börjar löven att floppa och gulna. När du ökar vattningen för att åtgärda problemet, kom ihåg att återhämtningen sker gradvis. För att förhindra att salt byggs upp i ingjutningsmaterialet bör du använda vatten utan salt. Moth orkidéer kan inte heller tolerera att sitta i vatten, vilket gör dränering en nödvändighet. Om du upptäcker att planteringsmediet blir mosigt och inte dränerar bra, är det dags att plantera om orkidén i färska material.