Hur bygger man ett eget växthus för fyra säsonger?

Stoppa in den extra plasten under de 10 meter långa armeringsjärnen på vardera sidan
Sprid ut en 22 x 10 meter lång polyeten över toppen av växthuset, stoppa in den extra plasten under de 10 meter långa armeringsjärnen på vardera sidan.

Att förlänga växtsäsongen är ett problem för många trädgårdsmästare. Som alla som någonsin har letat efter att köpa ett växthus vet, kan de dock vara oöverkomligt dyra. Lyckligtvis kan det vara mycket billigare att bygga ett eget växthus för fyra säsonger, med enkla material och eget arbete. Med hjälp av billig armeringsjärn och plast kan du bygga ditt växthus på mindre än en dag.

Bygg ditt växthus

1

Välj din växthusplats. Placera den tillräckligt nära ditt hus så att du kan köra en värmare till den under de kallaste dagarna. Välj en plats med bra jorddränering och se till att den får tillräckligt med vintersol. Använd en kritaflaska och ett måttband och markera en rektangel på 6 x 10 meter på marken.

2

Gör 6 små krita prickar, varannan meter, på utsidan av varje 10 meters längd av rektangeln. Två av prickarna på varje sida kommer att vara i hörnen av rektangeln.

3

Placera tre 10 meter långa halvtums armeringsjärn på marken, en på varje sida av rektangeln och den tredje i mitten, alla parallella med de 10 meter långa sidorna av rektangeln.

4

Kör en 20 meter lång armeringsjärn 15 centimeter ner i marken vid kanten av rektangeln, ena änden i var och en av två parallella krita prickar, ringa armeringsjärnet över den 6 meter långa jorden däremellan. Använd 16-gauge koppartråd för att binda varje ben av 20 meter längd till 10 meter längder på vardera sidan av rektangeln.

5

Plast kan du bygga ditt växthus på mindre än en dag
Med hjälp av billig armeringsjärn och plast kan du bygga ditt växthus på mindre än en dag.

Upprepa med ytterligare fem längder på 20 meter armeringsjärn, förankra var och en på utsidan 10 meter långa för stabilitet medan du går. Fäst slutligen den tredje biten av 10 meter armeringsjärn på toppen av raden av bågar med koppartråd.

6

Drapera två bitar av 8 x 4 meter polyeten över bågen i varje ände, se till att innerkanterna förblir vertikala och rikta in sig i mitten med en 15,20 cm överlappning, 8 centimeter förbi mittpunkten för varje bit. Vik kanterna över toppen av bågen och använd små bitar av tråd för att sticka igenom plasten med 15,20 cm mellanrum, knyt av den för att fästa plasten vid armeringsjärnet. Putsa den extra plasten på insidan av växthuset, men låt flikarna vara lite långa så att du kan staka dem i ruskigt väder.

7

Sprid ut en 22 x 10 meter lång polyeten över toppen av växthuset, stoppa in den extra plasten under de 10 meter långa armeringsjärnen på vardera sidan. Inne i växthuset, dra igenom plasten hela vägen och staka ner den med plastpålar, två mellan varje 20 meter båge. Klipp till överflödig plast på insidan om du vill.

Använd ditt växthus året runt

1

Vid mycket kallt väder, se till att ömtåliga plantor eller fruktväxter, som senvintersquash eller mangold som växer efter att frosten har börjat, får tillräckligt med värme. Dra en förlängningssladd från ditt hus till växthuset med en värmare eller värmefläkt kopplad till den. Placera värmaren på marknivå och säkerställ ett jämnt värmeflöde genom att flytta runt den i växthuset en eller två gånger om dagen.

2

Vid varmare väder öppnar du plastflikarna på vardera sidan av växthuset för att möjliggöra luftflöde. Se till att öppna båda ändarna, eftersom endast ena ändarna inte tillåter en bra korsbris.

3

I riktigt varmt väder öppnar du båda sidor av växthuset och drar en förlängningssladd med en fläkt ansluten till den för att förbättra luftflödet, ställ in fläkten precis innanför en av dörrarna. Om djur som äter dina växter inte är ett problem, kan du lämna dörrarna öppna på natten för att kyla insidan av växthuset. Om du märker att solen börjar bränna dina växter, drapera skuggduk över dem.