Hur många gånger kommer en syrenbuske att blomma?

För att avgöra hur många gånger en syrenbuske kommer att blomma
För att avgöra hur många gånger en syrenbuske kommer att blomma och när de ljusa blommorna kommer att vara på topp måste du först notera vilken typ av syren som växer i din trädgård.

Lila (Syringa) finns i en mängd olika färger och storlekar. De mycket doftande buskarna producerar ett överflöd av blommor som sträcker sig från rosa till traditionell lila till djuplila. Syrener kan växa i det amerikanska jordbruksdepartementets växthärdighetszoner 2 till 10, och vanlig syren (Syringa vulgaris) finns ofta i zonerna 4 till 7.

För att avgöra hur många gånger en syrenbuske kommer att blomma och när de ljusa blommorna kommer att vara på topp måste du först notera vilken typ av syren som växer i din trädgård.

Lär dig dina lila grunder

Syren är en växt som gillar lite kallt väder. Den vanliga syrenen trivs i nordliga stater och kallare klimat, men varianter av växten kan hittas i varmare områden också. Alla syrenbuskar växer bäst på en plats som får full sol i sex till åtta timmar varje dag och har bördig, väldränerad jord med en neutral till lätt alkalisk pH-nivå.

Växten kan bli allt från 5 till 15 meter hög och är låg underhållsfri när rötter väl har etablerats. Syrener är resistenta mot rådjur, är inte benägna att för många skadedjur (även om sniglar och sniglar ibland kan snacka på dem) och kan lätt förökas genom utlöpare som springer ut från buskarnas rotsystem.

Syrenbuskens ålder

Åldern på din syren spelar en roll i hur många gånger busken kommer att blomma. Unga syrener behöver gott om tid för att etablera sina rötter. Som sådan kommer unga träd som är mindre än tre år gamla inte att ge blommor. Vissa buskar tar fyra till fem år att mogna tillräckligt för att visa sina blomningar.

De flesta syrener blommar bara under en kort tidsperiod på våren. Vanlig syren har en av de längsta och härdigaste blomningarna. Långvariga syrensorter kallas återblommande syrener och kan blomma i cirka sex veckor fram till våren och sommaren.

Tidiga våriga syrener

Åldern på din syren spelar en roll i hur många gånger busken kommer att blomma
Åldern på din syren spelar en roll i hur många gånger busken kommer att blomma.

De tidigaste blommorna inkluderar den vanliga syrenen, som kommer att blomma på våren (vanligtvis i maj, beroende på hur hög vårtemperaturen stiger). Hybridsorter kan blomma tidigare än den vanliga syrenen, vilket förlänger vårens blomningssäsong med flera veckor.

Den första blomman är hybridhyacintsyrenen (Syringa x hyacinthiflora), även känd under det passande namnet den tidigblommande syrenen. Denna blomma kan komma upp till 10 dagar före den vanliga syrenen. Tidig lila (Syringa oblate) och Betsy Ross (Syringa x oblate) gör också ett snabbt framträdande under våren.

Senvårs syrener

Här kommer den vanliga syrenen igen! Eftersom dess blomning kan pågå i en månad, kan en senblommande start på säsongen på grund av kallt väder innebära att din vanliga syren inte blommar förrän sent på våren.

Ett snabbt tips för vanliga syrener: Dessa syrener utvecklar knoppar för nästa års blomning strax efter att de slutat blomma, så håll koll på din syren när det kommer till att beskära din buske. Beskärning under sommaren tar bort knopparna och hämmar blomningen nästa år. Att klippa blekna blommor från en syrenbuske omedelbart efter blomningen och trimma busken för att behålla sin form vid den tiden förhindrar problem med att oavsiktligt ta bort knopparna för nästa års blomningar.

Andra alternativ på senvåren inkluderar Miss Kim-syrenen (Syringa patula), som sprängs av lila knoppar som blommar till lavendel och blå blommor, och den kinesiska söndagssyrenen (Syringa x chinesis), som ger blommor långt in på säsongen.

Sommar och återblommande syrener

Sommarens främsta utmanare för en långvarig syren som kommer att blomma med många blommor under årets varmare månader är den sena syrenen (Syringa villosa). Den lever upp till sitt namn och blommar senare än andra sorter och ger doftande vita, rosa, rosa lila, violetta och nästan röda blommor. Denna syrenbuske kommer att blomma en gång på sommaren och älskar fullt solljus.

För kontinuerliga blomningar, välj en återblommande syren för din trädgård. Återblommande syrener kommer att blomma en gång på våren, ta en viloperiod och sedan blomma igen på midsommar. Vissa sorter, som Bloomerang mörklila, kommer att fortsätta att blomma in på hösten efter sin vårvila. För varmare områden, leta efter Josee reblooming lilac (Syringa Josee), som periodvis blommar under hela sommaren och in på hösten.