Hur många CFL 60 watts lökar för tomatplantor?

Så en 6 m2 yta behöver två 60-watts glödlampor
En 60-watt CFL kan täcka 3 m2 och producera 20 watt per m2, så en 6 m2 yta behöver två 60-watts glödlampor.

Att starta tomatplantor (Solanum lycopersicum) inomhus tidigt på våren innebär att du har plantor redo att flytta ut så fort vädret blir varmt. Genom att använda odlingslampor kan du placera plantorna nästan var som helst i ditt hus, till och med ett rum i din källare som inte får något naturligt ljus. Antalet 60-watts kompaktlysrör du behöver för att odla tomater beror på olika faktorer, särskilt mängden odlingsutrymme i rummet. Beräkna antalet CFL-lampor du behöver baserat på den kvadratiska arean av ditt odlingsutrymme.

Kvadratmeter

De flesta grönsaker, inklusive tomater - tekniskt sett en frukt - har höga ljuskrav för att blomma och producera frukt. Med dina kompakta fluorescerande odlingslampor översätts detta till cirka 20 watt per m2 odlingsyta. Mät längden och bredden på bordet eller området där du förvarar dina plantbrickor. Ett område 2 meter långt och 3 meter brett skulle till exempel vara 6 m2. En 60-watts CFL kan täcka 3 m2 och producera 20 watt per m2, så en 6 m2 yta behöver två 60-watts glödlampor.

Kommer nära

Var du placerar lökarna är nyckeln till framgången för dina tomatplantor
Var du placerar lökarna är nyckeln till framgången för dina tomatplantor.

Var du placerar lökarna är nyckeln till framgången för dina tomatplantor. Helst ska lökarna vila cirka 8 centimeter ovanför plantorna så fort de börjar sticka genom jorden. Detta hjälper dem att spridas lite mer med starka stjälkar och frodig bladväxt. När lökarna är för långt bort försöker stjälkarna ofta växa sig längre för att nå ljuset. Detta leder till höga, svaga stjälkar med få blad - växter som inte nödvändigtvis kommer att kunna stödja en stark fruktproduktion.

Hög intensitet

Tomater kräver en hög ljusintensitet; utan rätt mängd ljus kan de börja bli beniga. För plantor betyder det inte att man går med en starkare glödlampa. Att använda en 60-watts glödlampa innebär att du kan placera plantorna inom 3 till 10 centimeter från löken utan att skada de nya bladen och stjälkarna. När du använder en starkare glödlampa, till exempel 125 watt, är det bäst att hålla plantorna minst 15 centimeter bort. Detta avstånd är för långt för idealisk planttillväxt.

Stäng av dem

Även om tomatplantor behöver minst 12 timmars ljus per dag, måste de också ta en paus - precis som plantorna skulle få på natten om de växte ute. Planera att stänga av alla 60-watts CFL och låt dina tomatplantor stanna i mörkret i cirka åtta timmar varje dag, helst efter den naturliga cykeln så att de är i mörker under natten. Detta hjälper dem att komma in i samma rytm som de kommer att följa när det är dags att flytta dem utomhus till din trädgård.