Hur gör man en behållare som dränerar jord?

Om du planerar att göra en planteringsbehållare av ett kärl som en antik skål eller keramikburk
Om du planerar att göra en planteringsbehållare av ett kärl som en antik skål eller keramikburk, måste du vidta åtgärder för att låta behållaren tömma vatten från jorden.

Utan ordentlig dränering i planteringsbehållare fylls jordens porutrymme med vatten snarare än luft, vilket förhindrar syre från att nå rötterna och så småningom dödar växten. Om du planerar att göra en planteringsbehållare av ett kärl som en antik skål eller keramikburk, måste du vidta åtgärder för att låta behållaren tömma vatten från jorden. Även om de flesta planteringskrukor som säljs på trädgårdscenter har dräneringshål, kan du behöva lägga till dränering till dessa krukor för att odla friska växter.

1

Mät behållarens diameter för att bestämma antalet dräneringshål som behövs. Behållare som är 15 centimeter i diameter och mindre kan tillräckligt dränera vatten genom ett enda hål, men större behållare drar nytta av ytterligare dräneringshål. Lägg till udda antal dräneringshål för behållaren, oavsett om du bara lägger till ett hål, tre hål eller fem hål. Du kanske kan borra så många som nio dräneringshål i en mycket stor behållare, till exempel en halvfat.

2

Klipp en bit av fint trådnät så att botten av behållaren kantas för att förhindra att jord flyr ut genom
Klipp en bit av fint trådnät så att botten av behållaren kantas för att förhindra att jord flyr ut genom dräneringshålen.

Borra önskat antal dräneringshål jämnt fördelade genom botten av behållaren med en borrmaskin och 1,90 cm borr. Använd en diamantborr och en långsam vattenström för att borra genom glas- och keramiska behållare.

3

Klipp en bit av fint trådnät så att botten av behållaren kantas för att förhindra att jord flyr ut genom dräneringshålen. Trots utbredda råd om motsatsen bör du aldrig fodra botten på en behållare med grus eller trasiga keramikbitar. Även om detta hindrar jord från att fly genom avloppshålen, gör det det faktiskt svårare för vatten att rinna ur jorden.

4

Använd en snabbdränerande krukblandning i behållaren. Du kan köpa krukblandningar i påsar med ökad dränering, lägga till perlit för att öka jordens porositet i vanlig krukjord i påsar eller skapa din egen blandning med lika delar sphagnumtorv, kompost och sand eller perlit.