Lågväxande skuggtolerant gräs

Med rekommenderade klipphöjder på 0,5 till 5 centimeter är zoysia-gräs mer tolerant mot nära klippning
Med rekommenderade klipphöjder på 0,5 till 5 centimeter är zoysia-gräs mer tolerant mot nära klippning än de svalsäsongsgräs som rekommenderas för skuggiga gräsmattor.

Typiska gräsmattor är kraftfulla odlare som trivs i full sol, men de flesta gräsmattor inkluderar områden som är skuggade. Det är svårt att etablera och underhålla en frisk, frodig gräsmatta i tät eller kontinuerlig skugga, men flera allmänt tillgängliga gräsarter tolererar halvskugga. Vissa av dessa arter kan också klippas till en relativt låg höjd.

Effekter av skugga

Gräs är mindre kraftfullt när det inte har tillgång till rikligt med solsken, eftersom den minskade mängden ljus begränsar fotosyntesen, vilket är den process som växter använder för att producera mat. Denna minskade mattillgång gör också gräset mer mottagligt för sjukdomar och torka. En annan märkbar effekt av skugga är att grässtråna blir längre och tunnare i sitt försök att nå upp för ytterligare solsken. Skuggiga områden är också indirekt problematiska eftersom de uppmuntrar överdriven luftfuktighet och dålig luftcirkulation.

Klipphöjd

Augustin gräs (Stenotaphrum secundatum) som "utmärkt"
Augustin gräs (Stenotaphrum secundatum) som "utmärkt" och zoysia gräs (Zoysia spp.) som "bra" för skugga tolerans.

Det är svårt att underhålla gräs som både är delvis skuggat och utsatt för tät klippning. Gräs i skuggan måste växa sig högre för att fånga mer solljus, så när klippning stressar bara de ljusberövade plantorna ytterligare. Djupet på gräsrötterna tenderar också att spegla höjden på bladen, så när klippning resulterar i ett grundare, svagare rotsystem. Högklippning är en av de kulturella metoder som specifikt rekommenderas för skuggiga förhållanden - till exempel föreslår Kansas State University Research and Extension en klipphöjd på 3 till 10 centimeter för skuggig gräsmatta.

Gräs för sval säsong

Gräs under den kalla säsongen är anpassade till de milda temperaturerna, fuktiga förhållandena och kortare dagslängder på våren och hösten, så de bör vara ditt förstahandsval för skuggiga områden. Trädgårdsexperter från University of California bedömer fina svänglar (Festuca spp.) som "utmärkta" för skuggatolerans och långsvingel (Festuca arundinacea) som "bra". Dessa gräs är tillförlitliga i US Department of Agriculture härdighetszon 4 och är väl anpassade till mildvinterregioner som USDA-zonerna 8 till 10. Finsvingel och långsvingel är endast måttligt toleranta för nära klippning. De har båda en rekommenderad klipphöjd på 2 till 8 centimeter, och hög svängel kan tolerera klippning så lågt som 4 centimeter.

Gräs under varma säsongen

Gräs under varma säsonger föredrar de varma, soliga månaderna på sommaren, så de rekommenderas vanligtvis inte för skuggiga platser. Ändå uthärdar vissa arter under varma årstider halvskugga. University of California betygsätter St. Augustine-gräs (Stenotaphrum secundatum) som "utmärkt" och zoysia-gräs (Zoysia spp.) som "bra" för skuggtolerans. Zoysia-gräs är väl anpassat till USDA-zonerna 6 till 9, men köldkänsligt St. Augustine-gräs är endast tillförlitligt i USDA-zonerna 8 till 10. Med rekommenderade klipphöjder på 0,5 till 5 centimeter är zoysia-gräs mer tolerant mot närklippning än de kalla säsongens gräs som rekommenderas för skuggiga gräsmattor.