Den låga temperaturen för jadeväxter

De flesta jadeväxter som säljs i USA tål dock inte temperaturer under 4°C
De flesta jadeväxter som säljs i USA tål dock inte temperaturer under 4°C. Kyltemperaturskada.

Jadeväxten (Crassula argentea), en infödd i Sydafrika, är nu en välbekant trädgård och krukväxt runt om i världen, till stor del på grund av hur lättskött den är. Den är tolerant mot dålig sandjord, föredrar att vara rotbunden i en kruka och behöver inte vattnas för mycket. Med minimal skötsel kan dessa växter leva i årtionden. Endast i regioner där temperaturerna är extrema, behöver du ens oroa dig för temperaturen där du ska behålla din jadeplanta. Jadeväxter behöver faktiskt exponering för kallare temperaturer på vintern för att trivas.

Härdiga zoner

Jadeväxten anses härdig i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 10 och 11, med temperaturintervall på 30 till 10°C på vintern. I hela frostfria områden på västkusten och södra staterna kan jadeplantan leva utomhus även på vintern.

Bästa temperaturer för jadeplantor

Södra staterna kan jadeplantan leva utomhus även på vintern
I hela frostfria områden på västkusten och södra staterna kan jadeplantan leva utomhus även på vintern.

Jadeväxter kommer att tolerera lägre temperaturer och föredrar till och med de lägre temperaturerna på cirka 45 till 13°C på vintern, rapporterar trädgårdsmästaren Ron Smith från North Dakota State University. De flesta jadeväxter som säljs i USA tål dock inte temperaturer under 4°C.

Kyltemperaturskada

Om den utsätts för frost eller låga temperaturer för länge kan din jade verka slapp. Om detta inträffar kan du behöva vänta och se om växten återupplivas. Skär bort alla stjälkar som blir svarta eller verkar ruttna. Bli inte frestad att övervattna växten för att återuppliva den; låt jorden torka ut innan vattning. Ta in den inomhus i ett rum som får bra omgivande solljus.

Skydd mot kalla temperaturer

Om du bor i ett område där temperaturen regelbundet sjunker under 7°C bör du förvara din jadeplanta i en kruka och ta med den inomhus för vintern. Du kan flytta tillbaka den utomhus på våren när temperaturen regelbundet är över 7°C. Om du bor i en region där temperaturen bara ibland sjunker för lågt för din jade, kommer det förmodligen att vara bra utomhus med lite skydd mot frost, som att ta med den till en täckt uteplats, täcka den med tyg eller sätta upp julbelysningen på växt.