Lågt liggande buskar för bårder

Lågt liggande buskar erbjuder en mängd olika utseenden för din trädgård
Lågt liggande buskar erbjuder en mängd olika utseenden för din trädgård, från låga och finbladiga till medelhöga och taggiga.

Kantväxter kan förbättra din landskapsarkitektur på flera sätt. De hjälper till att definiera formen och omfattningen av planteringsbäddar och i vissa fall hindrar unga familjemedlemmar och deras vänner från att invadera dem. De kan ge färg och textur till din trädgård, tillsammans med kontinuitet, och visuellt dra olika landskapsdrag samman. Idealiska kantväxter är tillräckligt höga för att uppmärksammas, tillräckligt låga för att inte försämra utsikten bortom och lätta att underhålla.

Urvalskriterier

Lågt liggande buskar erbjuder en mängd olika utseenden för din trädgård, från låga och finbladiga till medelhöga och taggiga. Vissa buskar är strikt gröna; andra har blommor eller bär. Många kommer i Zon 9-härdiga sorter som är 3 meter höga eller kortare. Trots olika växtförhållanden kan alla underhållas med måttlig till liten omsorg. Basera dina val på dina odlingsförhållanden: solexponering, markdränering och sammansättning (pH-faktor). Kontrollera mogen höjd och bredd på din specifika favorit innan du köper.

Traditionella vintergröna växter

Vissa buskar är strikt gröna
Vissa buskar är strikt gröna; andra har blommor eller bär.

Medan många vintergröna växter är för höga och skrymmande för att användas som kantväxter, innehåller enbärssläktet (Juniperus) av cypressfamiljen ett antal växter som sträcker sig från 1 till 3 meter höga. Fjäderlika, fjällande vintergröna löv ger trädgårdskanterna en unik struktur i nyanser av blåaktigt, gulaktigt eller riktigt grönt. Enar har ofta en bredare horisontell än vertikal spridning; hos vissa sorter kan växter som bara är 2 meter höga spridas upp till 8 eller 10 meter i bredd. Sorter som är lämpliga för border inkluderar Andora kompakta 'Pfitzeriana' (Juniperus horizontalis), som blir 12 till 61 centimeter lång och 4 till 6 meter bred, vilket gör den lämplig som kant för stora fleråriga planteringar eller en bred front promenad. Juniper squamata 'Blue Star' har en rundad form, 2 meter på höjden och 3 till 4 meter i bredd. Leta efter lokalt tillgängliga sorter av idegran (Cephalotaxus spp.). Japansk dvärgplommonidegran är ett 1 meter högt vintergrönt barrträd med en spridning på 2 till 3 meter som klarar sig bäst i skugga.

En formell favorit

Långsamt växande buxbom (Buxus spp.) har länge varit en populär växt för formella trädgårdar och gångvägskanter. Med en mogen höjd på 2 till 3 meter växer buxbom bra i sol eller skugga. Dess distinkta gröna lövverk, små blad, snygga växtsätt och enstaka doft gör den till ett välkommet tillskott till rabattkanterna eller kanten på en örtagård. Buxus 'Glencoe' är en av flera buxboms härdiga genom Zon 9.

Barriärgränser

Japansk bayberry (Berberis thunbergia) har små, rundade blad och gör en taggig men attraktiv barriärkant. 'Gold Nugget' visar små gula blommor på våren och lila höstlövverk. Växer 3 till 6 meter i vissa sorter, den kan beskäras hårt. Det kan vara en aggressiv odlare; kontrollera med din lokala förlängningstjänst för att fastställa dess beteenden i ditt område. En ny subbuskehybridberberis, kompakt korallbär (Berberis x stenophylla 'Coralina Compacta'), har rikligt med orange, lax och gula blommor, orangeröda bär och mörkgrönt bladverk. Kompakt korallbär är också taggigt men gör en uppmärksamhetsdragande kantväxt på 6 till 30 centimeter hög, med en liknande bredd.

Lågblommande vintergröna växter

Långsamt växande buxbom (Buxus spp.) har länge varit en populär växt för formella trädgårdar
Långsamt växande buxbom (Buxus spp.) har länge varit en populär växt för formella trädgårdar och gångvägskanter.

Evergreen candytuft (Iberis sempervivens) klassificeras också av vissa landskapsarkitekter som en underbuske, som växer 6 till 30 centimeter lång och 1 till 3 meter bred. Rikliga spetsvita blommor visas i djupgröna bladverk på senvåren eller försommaren. Höstsalvia (Salvia greggii), en mexikansk infödd, är en vintergrön subbuske, 1 meter hög och 1 till 2 meter bred, med lavendel, röda, rosa eller gula blommor som blommar från sommar till höst. En annan underbuske 1 till 3 meter hög med en något större spridning, fransk eller spansk lavendel (Lavendula stoechas) blommar midsommar till höst, med ett överflöd av mörklila blommor bland fjäderlika grågröna blad. Växten utstrålar en salvia-mint-blommig doft, särskilt under varma dagar.

Ytterligare två doftande blommor

En något större, hopande blommare bidrar med distinkt doft till ett senvår/försommarlandskap när du använder daphne (Daphne spp.) som kantväxt. Daphne 'Burkwoodii' blir från 1 till 3 meter hög, med en liknande bredd, och blommorna är rosa. Sorten "Hummingbird" av sötpepparbuske (Clethra alnifolia) är uppfödd för mindre utrymmen än de flesta medlemmar av släktet, med löv som är 2 till 3 meter höga och vita, kryddigt doftande blommor som blommar i 4 till 6 veckor i mitten av till sensommar, vanligtvis slutet av juli till augusti. När du väljer en doftande kantväxt, placera den borta från lekområden; både daphne och sötpepparbusken drar fjärilar men lockar också till sig stickande pollinatörer.

Nya val av barriärgränser

Med smeknamnet "Spansk bajonett" definierar yucca en bård med starka taggiga linjer. Yucca filamentosa-sorter växer lövkluster 2 meter höga och 2 till 3 meter breda; vissa sorter, som 'Color Guard', har brokigt bladverk. Klasar av elfenbensblommor visas på midsommar på stjälkar från 3 till 6 meter höga. För en helt annan syn på barriärer, överväg stenros (Cistus spp.). Dessa vintergröna medelhavsinfödda kan beskäras för tät tillväxt. Enstaka rosblommor håller bara en dag, men blomningen är produktiv hela sommaren. Dvärg 'Lasithi' växer till endast 10 gånger 51 centimeter. Lockbladig stenros (Cistus crispus) växer till en höjd av 2 meter. Mogen spridning kan nå 5 meter men kan kontrolleras genom beskärning.