Långlivade trädtyper

De längst levande trädarterna kan stå ensamma eller leva i täta skogar
De längst levande trädarterna kan stå ensamma eller leva i täta skogar, såsom redwood och sequoia i Kalifornien, eller så kan de användas i bostadslandskap som prydnadsträd.

Ett träds livslängd beror på trädsorten och dess växtförhållanden. Träd har några av de längsta livslängderna i växtriket, med vissa barrträdsarter som överlever alla andra sorter. De längst levande trädarterna kan stå ensamma eller leva i täta skogar, såsom redwood och sequoia i Kalifornien, eller så kan de användas i bostadslandskap som prydnadsträd.

En titt på barrträd

Douglasgranen (Pseudotsuga menziesii) kan nå höjder upp till 220 meter med en bredd på 14 meter, leva upp till 1200 år. Traditionellt försåg douglasgranen ved till telefonstolpar och järnvägsband. Redwood (Sequoia sempervirens) och jätte sequoia (Sequoia gigantean) förökar sig från frön, men redwood har förmågan att gro från trädstubbar och rötter. Jätten sequoia bark är en rödaktig färg, medan barken av redwood är en chokladbrun. Redwoodträd lever upp till 2200 år, medan den gigantiska sequoiaen lever upp till 3000 år.

Alaskas gula ceder (Chamaecyparis nootkatensis) växer längs Stillahavskusten i nordvästra Europa. De växer vanligtvis på höjder av minst 2000 meter, vilket gör Cascade-området i delstaten Washington till en lämplig plats att hitta dem. Alaskas gula cederträd lever upp till 3500 år.

Ett träds livslängd beror på trädsorten
Ett träds livslängd beror på trädsorten och dess växtförhållanden.

Borstkonen (Pinus longaeva) är en av de äldsta levande varelserna på jorden, som lever upp till 5000 år. Forskare använder borstkonträd för trädringdatering och inom områden som klimatologi, arkeologi, geologi, astronomi och miljökemi. Bristlecone-träd växer bra i Kalifornien, Utah och Nevada, med Nevada som skyddar dem som en förklarad hotad eller hotad växtart.

Blommande träd med långa liv

Magnoliaträdet (Magnolia grandiflora) är ett populärt vintergrönt träd som odlas i de södra delarna av USA. De blir upp till 80 meter höga med vita till krämfärgade blommor som spänner över 36 centimeter. Magnoliaträd avger en stark doft och tappar lövskräp under hela året. De kan leva upp till 120 år. Kornellträd (Cornus florida) når höjder upp till 30 meter med vita, rosa eller röda blomningar.

De används i landskapsarkitektur som gräsmatta träd, bårder och accent träd i blomsterträdgårdar. Dogwoods kan förökas från frö eller ympning och leva upp till 125 år. Kultivarer av kornellarten inkluderar "Cherokee Brave", "Cherokee Chief", "Cherokee Princess", "Cloud 9", "Pendula", "Plena", "Rubra", "Welchii" och "Xanthocarpa."

Gamla fruktträd

Fruktträd lever mellan 50 och 75 år beroende på sort och miljöexponering. Persimmonträdet (Diospyros virginiana) har en längre förväntad livslängd på upp till 75 år och tål olika jordtyper och fuktnivåer. Persimmons har blad som ändras till orange och rött på hösten. Äppel- och aprikosträd kan leva mer än 60 år om de sköts om på lämpligt sätt.

Äppelträd har attraktiva blomningar med hundratals sorter som varierar i storlek. Röda mullbärsträd (Morus rubr a) lever mer än 50 år och kan växa som prydnadsträd om de tränas ordentligt. Päronträd har en kortare livslängd. De europeiska päronträdsorterna lever upp till 50 år, och de asiatiska päronträdsorterna upp till 20 år.

Långlivade nötträd

De europeiska päronträdsorterna lever upp till 50 år
De europeiska päronträdsorterna lever upp till 50 år, och de asiatiska päronträdsorterna upp till 20 år.

Den vita eken (Quercus alba) tappar ekollon på hösten. Vitsvanshjortar livnär sig på ekollonen som en källa till komplexa kolhydrater för att göda sig inför vintern. Vita ekar finns i de södra delstaterna i USA och lever upp till 600 år. Andra långlivade nötträd inkluderar hickoryträdet (Carya ovate) och pekannötsträdet (Carya illinoensis). Hickoryträd lever upp till 300 år, medan pekannötsträdet kan leva lite längre.

Andra längst levande trädslag

Sockerlönnträd (Acer saccharum) är populära träd i delstaterna New England. De har attraktivt höstlöv och ger sav för att göra lönnsirap. Lönnträd kan bli mer än 100 meter höga och leva upp till 400 år. Sassafrasträdet växer bra i östra och södra USA. kolonialeuropéer använde sassafrasträdets rötter för att göra root beer och andra drycker. Sassafras träd når höjder på 80 meter och lever upp till 500 år.

Det svarta tupeloträdet (Nyssa sylvatica) växer vanligtvis i svala områden nära våtmarker och är en viktig födokälla för nordeuropeiskt vilda djur, såsom ankor, kalkoner, rävar och svartbjörnar. Stammarna utgör utmärkta livsmiljöer för honungsbin och andra trädlevande djur. Medelhöjden för de flesta svarta tupeloträd är 80 meter med en livslängd på 600 år.