Hur länge håller hortensior i krukväxter?

Den bästa chansen för din hortensia att få ett långt liv är att plantera den i marken
Den bästa chansen för din hortensia att få ett långt liv är att plantera den i marken.

De 23 arterna av hortensia, tillsammans med deras många sorter i många färger, marknadsförs ofta som mors dag och påskpresenter. Ofta tvingas växterna man köper för dessa tillfällen att blomma av övergödning och håller vanligtvis inte ut året ut. Den bästa chansen för din hortensia att få ett långt liv är att plantera den i marken. Om du inte kan göra detta, med rätt omsorg och lite tur, kan du njuta av dessa skönheter under resten av innevarande säsong.

Ljus och värme

Här är paradoxen: Hortensior älskar sol, men hatar värme. De bränner också lätt. Den bästa platsen för en inomhushortensia är en som får indirekt morgonsol och eftermiddagsskugga. Placera dem inte i direkt solljus. Om du ska vara borta en längre tid, förvara växten i ett skuggat område. Hortensior föredrar temperaturer mellan 50 och 21°C, men klarar sig också bra med lite högre temperaturer. Allt lägre kommer att skicka dem i dvala och allt mer kommer att torka ut dem snabbt och döda dem om du inte är försiktig.

Vatten

Använd gödselmedlet endast på halv styrka eftersom hortensior lätt brinner med stark gödning
Använd gödselmedlet endast på halv styrka eftersom hortensior lätt brinner med stark gödning.

Hortensior måste hållas helt vattnade hela tiden. Låt aldrig jorden torka ut helt, vilket kommer att döda växten. Fatet som följer med växtens kruka ska alltid ha lite vatten i sig. Om den inte har ett fat, skaffa ett. Dränka inte bara växten och låt vattnet stå, eftersom detta kan uppmuntra mögel, vilket kommer att orsaka rotröta och döda växten. Vattna i små mängder flera gånger om dagen för bästa resultat.

Gödsling

Hortensior behöver inte mycket hjälp i kategorin gödningsmedel. Om du insisterar på att gödsla, se till att märket du använder är korrekt balanserat för hortensior i kruka inomhus. Använd gödselmedlet endast på halv styrka eftersom hortensior lätt brinner med stark gödning. Gödsla en gång varannan vecka medan den blommar och endast en gång i månaden när den är vilande. Om den här växten var en mors dag- eller påskpresent, så har den redan skadats av tvångsblomning, så var inte för tunghändig med gödningsmedel.

Beskärning

För bästa möjliga chans att få din växt att överleva till nästa år, beskär den tillbaka. När blomman dör skär du ner stjälken till precis ovanför det första bladparet. Klipp inte tillbaka den medan blomman fortfarande lever - den måste dö helt för att säkerställa att växten har omdirigerat sin energi tillbaka till rötterna. Efter beskärning, plantera om hortensiaen i en större behållare för att uppmuntra ytterligare rottillväxt.