Hur lång tid tar det för ett persikoträd att växa?

Att plantera ett ungt persikoträd eller en persikogropa kommer inte att ge dig frukt det första året
Att plantera ett ungt persikoträd eller en persikogropa kommer inte att ge dig frukt det första året.

Att odla dina egna persikoträd (Prunus persica) ger dig chansen att skörda de färskaste persikorna som möjligt. Hur lång tid det tar för dem att nå sina fruktbärande år och hur länge de kommer att fortsätta att frukta kan hjälpa dig att fatta beslutet om du ska plantera dem eller inte. Skulle du välja att göra det måste du leva i rätt klimat; persikoträd växer i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 5 till 9. Ditt område bör också få tillräckligt med kyliga timmar för att matcha din persikasorts krav, som vanligtvis är mellan 600 och 900.

Dricks

Persikoträd börjar producera frukt efter 2 till 4 år. De når sin maximala avkastning vid det åttonde året och deras produktion börjar minska efter det.

Plantera persikoträd

Att plantera ett ungt persikoträd eller en persikogropa kommer inte att ge dig frukt det första året. Du måste vänta 2 till 4 år innan det börjar producera frukt, enligt Gardeningknowhow.com. Före denna tidpunkt kommer trädet att vara för litet för att bära fullstor, skördbar frukt. Under de första, icke-produktiva åren koncentreras trädets energi på trädets tillväxt. I vissa fall kanske ditt träd inte bär frukt som förväntat av flera skäl, inklusive övergödsling, dålig beskärning, kallare temperaturer, få kyliga timmar och resteffekterna av en tidigare gröda.

Dessa problem är lätta att åtgärda genom att göra följande:

  • Lägg till fosfor för att kompensera för gödselmedel med hög kvävehalt, vilket uppmuntrar ett träd att fokusera på att producera nya skott och inte frukt. Gödselmedel för gräsmattor, som är höga i kväve, kan påverka fruktproduktionen när de är utspridda runt basen av ett träd.
  • Se till att ta bort hela grenen vid beskärning. Detta uppmuntrar trädet till frukt.

Producerar persikofrukt

När ett persikaträd väl börjar ge frukt kommer det att fortsätta göra det i i genomsnitt 12 år till
När ett persikaträd väl börjar ge frukt kommer det att fortsätta göra det i i genomsnitt 12 år till.

När ett persikaträd väl börjar ge frukt kommer det att fortsätta göra det i i genomsnitt 12 år till. Under vart och ett av dessa produktionsår kan ditt persikoträd ge cirka 30 kg frukt vid varje skörd, beroende på vilken sort du planterat. Enligt Starkbros.com är den genomsnittliga avkastningen av persikafrukt per trädstorlek som följer:

  • Miniatyr: 0,25 till 1 skäppa
  • Dvärg: 1 till 3 bushels
  • Standard: 3 till 6 bushels

Total trädlivslängd och tillväxt

Om det är välskött och friskt kan du förvänta dig att ett träd ska leva i cirka 15 till 20 år, enligt University of Californias kaliforniska trädgårdsträdgård. I jämförelse med andra träd är detta en relativt kort livslängd. Det fjärde till åttonde året i ett träds liv är toppproduktionstider. Efter det åttonde året producerar träden allt mindre persikafrukt för varje efterföljande skörd till den grad att du vid år 12 kanske vill börja fundera på att plantera nya träd.

Under de år som ett persikoträd lever växer det mycket. Enligt Harvest to table är storlekarna på persiko- och nektarinträd följande:

  • Standard: 18 till 20 meter hög och bred
  • Halvdvärg 8 till 12 meter lång och bred
  • Dvärg: 5 till 6 meter lång och bred

För att säkerställa att du kan nå grenarna för skörd och trädvård, håll vanliga persikoträd beskärda till 15 meter höga. Plantera också dvärgträd om du har ont om utrymme på din trädgård.