Hur länge ska man gro ett petuniafrö?

Blanda dem med sand så att du kan fördela dem jämnt på krukblandningen
Om du köper vanliga frön, blanda dem med sand så att du kan fördela dem jämnt på krukblandningen.

Det är lätt att förgylla din trädgård med en av de många färgglada petuniorna (Petunia x hybrida). Även om det är enklast att köpa plantskolatransplantationer, kan du starta dem inomhus själv och transplantera dem utomhus när vädret blir varmt. Om du bor i ett område lägre än US Department of Agriculture växthårdhetszon 10 - där de kan överleva som perenner - måste du så dem sex till 10 veckor före den sista förväntade frosten. Deras groningshastighet beror på om du gror dem i ett rum i ditt hem eller om du kan ge dem högre temperaturer i ett växthus.

Petunia typer

Grandiflora petunior har stora, pråliga blommor men färre av dem och lämpar sig väl för planteringskärl, fönsterlådor och hängande korgar. Kompakta Multiflora petunior har fler, mindre blommor, bra för att skapa en dramatisk färgklick i en massplantering. Marktäckande petunior fungerar bra på toppen av en stödmur eller i en trädgård på en sluttning. De är bara cirka 15 centimeter höga, men de kommer att spåra 2 till 3 meter från en hängande korg.

Frön

Kan hålla dem vid 70 till 29°C bör de gro på tre till fyra dagar
Om du har ett växthus och kan hålla dem vid 70 till 29°C bör de gro på tre till fyra dagar.

Varje 1 gram petuniafrön innehåller cirka 250000 till 300000 små frön. Fröna du köper på ett trädgårdscenter kan vara belagda med ett inert material för att göra dem lite större och lättare att så. Dessa kallas pelleterade frön, och du behöver inte så dem annorlunda än vanliga frön. Om du köper vanliga frön, blanda dem med sand så att du kan fördela dem jämnt på krukblandningen.

Sådd

Du behöver jordfri krukblandning eller frö-startblandning i torvkrukor eller platta brickor som är 5 centimeter djupa. Strö fröna sparsamt ovanpå och tryck till dem lätt med fingrarna så får de bra kontakt med odlingsmediet. Täck krukor eller brickor med genomskinlig plastfolie. Vid normal rumstemperatur kan groningen ta fem till 15 dagar. Om du har ett växthus och kan hålla dem vid 70 till 29°C bör de gro på tre till fyra dagar.

Ljus och vatten

Petuniafrön behöver ljus för att gro, men inte direkt sol. Lysrör är bra, och du behöver inte köpa speciella odlingslökar. Använd en timer för att hålla lamporna tända 12 till 14 timmar om dagen. Fukta fröna genom att imma dem. Du kan lägga torvkrukor i en bricka med vatten så att fukten kan sugas upp underifrån. När fröna spirar och börjar växa, håll 4 till 15 centimeter mellan lamporna och plantorna. De är redo att transplanteras när de växer två uppsättningar löv. Detta kommer att ta från två till tre veckor.