Hur lång tid innan ett nytt persikoträd bär frukt?

Hur lång tid det tar innan ditt persikaträd (Prunus persica) bär frukt beror på många faktorer
Hur lång tid det tar innan ditt persikaträd (Prunus persica) bär frukt beror på många faktorer.

Hur lång tid det tar innan ditt persikaträd (Prunus persica) bär frukt beror på många faktorer. Dessa inkluderar typen av persika, föregående vinters förhållanden och trädets storlek. Ditt klimat påverkar också när dina persikoträd kommer att bära frukt. Om du inte bor i rätt odlingszoner kanske du inte har framgång med ditt nya persikoträd. Dessa träd växer i det amerikanska jordbruksdepartementets växthårdhetszoner 5 till 9.

År efter plantering

Efter att du planterat ett persikoträd ägnas de första två åren åt att odla trädets vegetation och struktur. Persikor växer bara på grenar som är 1 år gamla, men ett 2-årigt träd är vanligtvis inte tillräckligt stort för att producera och stödja en standardgröda. Räkna med att ett ungt persikoträd börjar få frukt det tredje året efter att du planterat det, råder Texas A&M Universitys AgriLife Extension.

Trädstorlek

Om den senaste vintern var särskilt mild kan du behöva vänta ytterligare ett år innan ditt persikaträd bär
Om den senaste vintern var särskilt mild kan du behöva vänta ytterligare ett år innan ditt persikaträd bär frukt.

Oavsett om du har ett standard- eller dvärgpersikaträd gör skillnad när det börjar bära frukt. Om ditt persikaträd har standardstorlek kan du behöva vänta ett år längre för att se frukt på det än om du planterat ett dvärgpersikoträd.

Chill timmar

Om du får tillräckligt med kyliga timmar föregående vinter kommer att avgöra om ditt unga persikoträd bryter viloläget och bär frukt. De flesta persikosorter behöver mellan 600 och 900 chill timmar, men du måste matcha den specifika typen av persikoträd du köper till de genomsnittliga chill timmarna för ditt område. Om du får fler chilltimmar än vad som behövs kan de framväxande blommorna skadas, vilket minskar trädets fruktförmåga. För få kyliga timmar, och persikoträdet kommer att producera få, om några, blommor. Om den senaste vintern var särskilt mild kan du behöva vänta ytterligare ett år innan ditt persikoträd bär frukt.

Tidig fruktsättning

Ibland kan ditt persikoträd bära frukt sitt andra år. Du bör ta bort dessa persikor från trädet eftersom deras tillväxt kommer att dra energi bort från tillväxten av trädet. Du kan välja att plocka bort persikoblommorna det andra året för att förhindra fruktbildning eller dra bort alla frukter som utvecklas. Efter det tredje året kan du låta ditt persikoträd bära sin naturliga skörd, så länge persikornas vikt inte skadar grenarna.