Liljekonvalj och hosta följeslagare växter

De vita blommorna på liljekonvalj
De vita blommorna på liljekonvalj, de brokiga löven på grobladsliljor och de ljust gulgröna blommorna av nötmantel (Alchemilla alpina) som täcker marken under skapar en ljus fläck i en skuggig trädgård.

Hostas (Hosta spp.), även känd som grobladliljor, är ett måste för alla som behöver en pålitlig skuggälskande växt, med sina stora, mångfärgade löv och tåliga vanor. Liljekonvalj (Convallaria majalis), med sina bladliknande gröna blad och små vita, klockformade blommor, ger en perfekt kontrast. Många andra skuggälskande växter är bra följeslagare, eftersom de också behöver vatten varje vecka och klarar sig bra i US Department of Agricultures växthärdighetszoner 5b till 10a.

Höga växter

Med liljekonvaljer utspridda i marknivå och groblad i mitten av din skuggiga trädgårdsbädd behöver du högre växter för ryggen. Bra val inkluderar "Grandiflora Alba" klockblomma (Campanula persicifolia), som stiger upp till 3 meter med vita blommor, eller "Bright Eyes" flox (Phlox paniculata), som stiger upp till 5 meter med blommor i rosa nyanser. Dessa växter fungerar bäst med en ljus groblad lilja, såsom H. fortunei "Gold Standard", vars gula blad är färgade med grönt.

Kontrasterande färger

De vita blommorna på liljekonvalj, de brokiga löven på grobladsliljor och de ljust gulgröna blommorna av nötmantel (Alchemilla alpina) som täcker marken under skapar en ljus fläck i en skuggig trädgård. Lady's mantel blir bara 6 till 20 centimeter hög och producerar klasar av blommor.

Falsk spirea (Astilbe x arendsii) producerar fjäderliknande klasar av blommor som också kontrasterar bra med
Falsk spirea (Astilbe x arendsii) producerar fjäderliknande klasar av blommor som också kontrasterar bra med groblad liljor och liljekonvaljer.

Falsk spirea (Astilbe x arendsii) producerar fjäderliknande klasar av blommor som också kontrasterar bra med groblad liljor och liljekonvaljer. Valde de med rosa plymer, som "Strutsplym" eller "Peach Blossom".

Kontrasterande lövverk

Lågväxande lungört (Pulmonaria spp.) har gröna blad fläckiga med grått eller silver, vilket ger en intressant kontrast till de vertikala markeringarna på grobladsliljorna som reser sig ovanför dem. Lungörtens rosa eller lila blommor kan hålla hela sommaren med regelbunden vattning. För löv av en annan form, ger "Ice Dance"-siv (Carex morrowii) långa, gräsliknande, vita och gröna löv i klumpar 1 meter höga och 3 meter breda.

Kontrasterande former

De djupt flikiga, 10,20 cm långa bladen av skumblomma (Tiarella cordifolia) liknar eklöv och sticker ut mot groblad och liljor. Skumblomma odlas vanligtvis som marktäckare och blir cirka 1,5 meter hög och bred. Dess krämvita blommor reser sig på 1 meter långa stjälkar, och de fjäderlika blomklasarna ser ut som puffar av vitt skum.