Lista över inomhusväxter till påsk

Och de andra lökväxterna växer i zonerna 3 till 8 med vissa variationer för specifika sorter
Holländsk iris växer i USDA-zonerna 5 till 9, och de andra lökväxterna växer i zonerna 3 till 8 med vissa variationer för specifika sorter.

Påsken symboliserar återfödelse och hopp, så att ha blommande växter inomhus eller ge dem i present återspeglar årstidens anda. Vissa påskväxter är avsedda för korttidsbruk, avnjuts och kasseras sedan. Andra kan planteras i trädgården eller användas som krukväxter i många år framöver. De flesta påskpresentväxter tvingas blomma före sin normala säsong och har haft växthusförhållanden, så de kan inte plötsligt övergå till utomhus efter att de har blommat.

Liljor

Överst på listan är den traditionella vita påskliljan (Lilium longiflorumj) härdig till US Department of Agriculture växthårdhetszoner 3 till 10. Normalt blommar de på midsommar, men exakt kontroll av dagslängd och temperatur i växthus ger blommande växter till påsk. Liljekonvalj (Convallaria majalis) blommar vanligtvis i april i USDA-zonerna 3 till 8, så den kan blomma i tid till påsk. Den klarar sig bra inomhus eftersom den föredrar halvskugga i trädgården. Ljust färgade hybridkallaliljor (Zantedeschia hybrida) med rosa, röda, gula, orange och lila blommor växer från knölar för påsknjutning. Du kan behålla dem som en krukväxt eller placera dem i trädgården i USDA-zonerna 9 till 10.

Lökar

I zonerna 7 till 11 gör de trädgårdsväxter
I zonerna 7 till 11 gör de trädgårdsväxter, men är också lämpliga som krukväxter.

Lökar som tvingas till påskblomning inkluderar påskliljor (Narcissus spp.), tulpaner (Tulipa hybrida), hyacinter (Hyacinthinus spp.), krokus (Crocus spp.) och holländsk iris (Iris xiphium). Holländsk iris växer i USDA-zonerna 5 till 9, och de andra lökväxterna växer i zonerna 3 till 8 med vissa variationer för specifika sorter. Med undantag för tulpaner kan de flesta lökar läggas till i din trädgård efter blomningen. Ta bort förbrukade blommor men håll lövverket vid liv med gott ljus och regelbunden vattning tills lövverket naturligt dör tillbaka, när du kan ta bort det och plantera lökarna. Tulpaner förbrukar så mycket energi genom att tvingas att de kanske inte återhämtar sig för att ge en bra återväxt i trädgården.

Perenner

Fleråriga växter som produceras till påsk inkluderar floristcyklamen (Cyclamen persicum cultivars), florist's gloxinia (Sinningia speciosa) och florist's cineraria (Senecio x hybridus, tidigare Pericallis). Florists cyklamen växer i USDA zon 9 och genomgår sommarvila. Sköna blommor är enkla eller dubbla i nyanser av rött, rosa, lax och vitt. Florist's gloxinia är släkt med afrikansk viol och har ungefär samma skötselkrav, härdig till USDA-zonerna 10 till 11. Öppna rörformade blommor finns i blått, rosa, lila, rött och vitt. Den bevaras bäst som krukväxt. Cinerarias, med sina kluster av intensivt färgade tusensköna-liknande blommor, hybridiserades för växthusodling från förfäder infödda på Kanarieöarna. De föredrar svala odlingsförhållanden från 45 till 10°C under dagen med 10 till 15° svalare på natten och växa i USDA-zon 11.

Buskar

Azaleor (Rhododendron spp.) tillkännager våren med ljust rosa, röda, lila och vita blommor. I USDA-zonerna 8 till 10 kan du lägga till dem i din trädgård efter blomning. Välj växter i knopp istället för öppen blomma för långvarig njutning. Rosor (Rosa hybrida) är fleråriga favoriter, speciellt miniatyrrosor. I zonerna 7 till 11 gör de trädgårdsväxter, men är också lämpliga som krukväxter. Rundade pråliga snöbollsliknande blommor av hortensia (Hydrangea macrophylla) finns i nyanser av rosa och blått. De växer i USDA zoner 6 till 9, och avnjuts bäst som säsongsbetonade ettåriga. De behöver vintervila så är inte lämpade för inomhusförhållanden året runt. Avgiften av att tvinga fram många blomningar på en liten växt kan göra hortensia svår att etablera som trädgårdsväxt efter blomningen.