Hur lättar man lerjord?

Med regelbunden ändring kommer dock lerjord att förbättras varje år
Med regelbunden ändring kommer dock lerjord att förbättras varje år.

Lerjord har några av de bästa och sämsta egenskaperna. Den är svår för de flesta växtrötter att växa in i, svår att bryta och dräneras långsamt, men den är rikare på näringsämnen än sandjord. Att lossa lerjord tar tid och energi. Med regelbunden ändring kommer dock lerjord att förbättras varje år. Tillägg kan tillämpas när som helst, och kompost kan appliceras under hela växtsäsongen och vintern. Efter att komposten har sönderfallit kan den användas som tillsats genom att bearbeta den i matjorden.

1

Välj ett tillägg som kompost, grus eller komposterad gödsel. Kompost, nedbrutet växtmaterial, fungerar bra för att förbättra lerjord. Grus i storlek av ärt ger en permanent jordförbättring som ökar dräneringen men ger inga näringsämnen. Komposterad gödsel ger mindre näring.

2

Bearbeta jorden till ett djup av 8 till 25 centimeter med en spadgaffel, vänd på jorden och bryt upp stora klumpar med sidan av spadgaffeln. Vänta tills överblivna klumpar torkat och smulas sönder lite. Blöt klumparna med en fin spray och kratta dem när de torkar.

3

Applicera ett 5,10 cm djupt lager av en ändring över området. Tillsätt det i jorden till ett djup av 8 till 25 centimeter. Applicera ett 5,10 cm djupt justeringslager över området igen, och tillsätt det i jorden.

4

Applicera ett lager kompost som träflis eller strimlade löv.