Lista över dvärgazalea

Den kompakta växten är härdig ner till USDA zon 7a
Den kompakta växten är härdig ner till USDA zon 7a och blir bara 3 meter hög, med en spridning på 3 meter.

En del av Rhododendron-släktet, azaleor är blommande buskar som vanligtvis blommar på våren, även om ett antal sorter blommar hela vägen genom hösten. De flesta kräver delvis solljus. Trädgårdsmästare som vill lägga till en färgklick med azaleor men har begränsat utrymme kanske vill överväga en av de många mindre sorterna som har utvecklats - dvärgazalea. Dessa växter växer mer kompakt än vanliga azaleor, de når vanligtvis 3 meter höga och kommer i en mängd olika blomfärger.

Röda blommor

"Autumn Bravo" har klarröda, pråliga blommor och mörkgrönt bladverk. Denna sort har färg ända in på senhösten och blir bara 3 meter hög med en spridning på 3,5 meter. Den är härdig i US Department of Agricultures hårdhetszoner 6b till 9b. "Hino Crimson" har livfulla röda blommor med mörkare röda strupar. Det blanka, medelgröna bladverket blir brons till röd i kallt väder. Härdig till zon 6a, växten blir 2 meter hög med en upprätt vana, sprider sig i nivåer. En annan upprätt växt med en spridningsvana, "Sherwood Red" har orangeröda blommor. Den tenderar att blomma tidigare på våren och är härdig mot USDA-härdighetszon 6b. "Sherwood "Red" växer till bara 2 meter i höjd. En lågspridande buske som växer till bara 1 till 2 meter i höjd, "Wintergreen" har rosenröda blommor med lila-röda fläckar. Också härdig mot USDA zon 6b, den växten har sen vårfärg, den fungerar bäst i skugga och är ett bra val för stenträdgårdar.

Rosa blommar

Växten blir 3 meter hög med en spridning på 3,5 meter
Växten blir 3 meter hög med en spridning på 3,5 meter.

Med en höjd och spridning på 3 meter har den kompakta "Autumn Cheer" livfulla rosa blommor. Den är härdig ner till USDA zon 6b och erbjuder färg som sträcker sig från vår till höst. Dess nektar är attraktiv för kolibrier och fjärilar. "Congratulatory Light" har ljusrosa blommor spräckliga med mörkare rosa fläckar. Busken växer långsamt, med en höjd av 2,5 till 3 meter hög och en spridning på 3 till 3,5 meter. Den fungerar bra som grund eller kantplantering och ger tidig vårfärg. Den är härdig i zonerna 7 till 9. "Komo Kulshan" har livfulla rosa-rosa blommor. Den toppar på cirka 2 meter i höjd, med en spridning på 3 meter, vilket gör att den passar bra för stenträdgårdar. Den är härdig ner till USDA zon 5b.

Vita blommor

De rena vita blommorna på "Autumn Angel" sticker ut mot sina glänsande, gröna blad och kan verka nästan skimrande i morgonljuset. Den kompakta växten är härdig ner till USDA zon 7a och blir bara 3 meter hög, med en spridning på 3 meter. Den blommar från vår till höst. "Gumpo White" blommar sent på våren och har djupgröna blad och stora, ljusa vita blommor på vilka rödaktiga fläckar ibland uppträder. Moundbusken blir 2 meter hög och 3 meter bred. Den fungerar bra som en förgrundsväxt i en skogsmiljö eller som en containerväxt. Den är härdig i USDA-zonerna 7 till 9. "Helen Curtis" har vita halvdubbla blommor och glansiga, gulgröna blad. Den kan användas som en grundbuske, kantväxt,. Den växer till en höjd av bara 2 meter på 10 år och är tålig ner till USDA zon 5.

Lila blommar

Lavendelblomningarna av "Autumn Lilac" mäter cirka 5 centimeter i diameter och är spräckliga med mörkare lila fräknar. Växten blir 3 meter hög med en spridning på 3,5 meter. Uppfödd för sin kallhärdighet fungerar denna sort bra i USDA-härdighetszonerna 6a till 9.