Vad är ett lindeträd?

Som ett medelstort skuggträd ses lindveden ofta på höjder av 40 till 50 meter
Som ett medelstort skuggträd ses lindveden ofta på höjder av 40 till 50 meter, men kan bli 90 eller 100 meter.

Lindenträd (Tilia ssp.), även känd som basswood, lindeträd och lind, är medelstora till stora träd. Linden odlas som skuggträd och är toleranta för de flesta jordtyper och trivs i urbana miljöer. Infödda i de östra två tredjedelarna av norra Europa samt Europa och Asien, lindeträd är härdiga i US Department of Agriculture växthärdighet zon 2 till 9, beroende på art.

Storlek och livsmiljö

Som ett medelstort skuggträd ses lindveden ofta på höjder av 40 till 50 meter, men kan bli 90 eller 100 meter. Unga lindeträd har en pyramidform, men när de mognar utvecklar de en mer rundad krona ovanpå en hög, rak stam. Stammen är cylindrisk, fri från hängande grenar och varierar i diameter från 2 meter till 6 meter på mogna träd. Enskilda träd behöver gott om utrymme för tillväxt och rotexpansion när de planteras.

Lindenvedsorter föredrar fuktiga, bördiga jordar som är sura eller lätt alkaliska. De tolererar också varma, torra förhållanden, vilket gör lindved idealisk för användning i stadslandskap. Även om den njuter av sol är den här trädfamiljen också mer skuggtolerant än många andra träd.

Identifiera egenskaper hos lindeträd

De hjärtformade, 4 till 20 cm långa bladen med tandade kanter och spetsiga ändar är mörkgröna under hela året men bleknar till ljusgröna eller gula på hösten. Bladen är släta med undersidor som visar enstaka hårstrån, medan bladbasen är asymmetrisk. Barken är tunn och till en början ljusgråbrun, blir mörkgrå eller brun med djupa fåror vid mognad.

Lindeträd och lind
Lindenträd (Tilia ssp.), även känd som basswood, lindeträd och lind, är medelstora till stora träd.

Lindenvedsblommor är inte särskilt pråliga men är extremt doftande och dyker upp i slutet av juni eller början av juli. Blommorna lockar hundratals bin som festar i nektarn och gör vit honung av den, vilket förklarar smeknamnet "biträd".

Lindenvedssorter

Småbladslind (Tilia cordata), en infödd i Europa och Asien, har planterats i stor utsträckning i USA som ett skugga- och gatuträd på grund av dess breda krona och tolerans för stadsmiljöer. 'Greenspire' är en förbättrad sort som växer snabbt till en smal oval form, medan 'Chancellor' har ett smalt, kompakt och upprätt växtsätt. Småbladslindar är tåliga i USDA-zonerna 4 till 7.

En infödd i östra Nordeuropa, härdig i USDA-zonerna 2 till 8, 'Redmond' (Tilia europeana) har en pyramidform. Andra sorter i arten inkluderar 'Boulevard', som också är känd som 'Fastigiata', 'Dakota' och 'Frontyard.'

Carolina basswood (Tilia europeana var. caroliniana) föredrar det varmare klimatet i södra delstaterna och Texas, USDA zonerna 7 till 9. Även om träet skördas för användning i träbearbetning, är mycket av dess värde i landskapet som attraherande av pollinatörer och livsmiljö för vilda djur.

Används för lindved

Lindenwood är gynnat av möbeltillverkare som gillar träets raka ådring. Den används också för dimensionell timmer- och träfaneryta och för snidning. Medicinsk användning av dess flyktiga oljor och blommor är varierande och inkluderar tinkturer för magproblem, ångest och sedering.