Hur lägger man en uppfart av krossad kalksten?

Stickor för att markera var du planerar att bygga den krossade kalkstensuppfarten
Använd pålar och stickor för att markera var du planerar att bygga den krossade kalkstensuppfarten.

Enkel åtkomst till ditt hem förbättrar alltid dess värde. Den gråvita färgen på krossad kalksten gör att den förstärker alla landskap. En uppfart i kalksten kan vara ett mer prisvärt alternativ, speciellt om du har en lång uppfart, eftersom den är billigare att bygga än en asfalt- eller betonguppfart.

När du bygger en kalkstensuppfart börjar du med en bas av stora stenar och lägger på varandra följande lager av mindre stenar. De taggiga kanterna på krossad kalksten binder samman när de pressas ihop för att bilda en robust uppfart. Du behöver tillgång till en minilastare med skrapbladsfäste eller en liten bulldozer för att utföra denna uppgift. Båda dessa finns på uthyrningscenter.

 1. Skapa en disposition

 2. Använd pålar och stickor för att markera var du planerar att bygga den krossade kalkstensuppfarten. Planera minst 10 till 12 meter för uppfartens bredd, råder Driveway-tips. Om det finns en vägg längs ena sidan av uppfarten, gör uppfarten bredare för att undvika att bildörrar kläms på väggen när du öppnar dem. För två körfält, tillåt minst 20 meter för uppfartens bredd. Planera minst 18 till 20 meters längd för varje fordon du planerar att parkera på uppfarten. Tillåt extra utrymme där trottoaren korsar uppfarten.

 3. Ta bort matjorden

 4. Ta bort matjorden inom det markerade området med en minilastare eller liten bulldozer. Lägg jorden i en hög någonstans på din fastighet så att du kan återanvända den för trädgårdsarbete eller landskapsarkitektur. Fortsätt gräva minst 30 centimeter djupt inom din uppfartsgräns.

 5. Skapa en slät bas

 6. Jämna till uppfartsbasen så mycket som möjligt. Att köra över den flera gånger med tung utrustning hjälper till att packa den på plats. När du är klar ska uppfarten vara plan, men det bör finnas en liten lutning bort från huset eller garaget för att möjliggöra dränering.

 7. Applicera ett ogrässkyddstyg

 8. Täck basen med ogrässkyddstyg. Täck tyget med ett 4- till 12,70 cm lager av krossade #1 eller #2 kalkstenar. Denna sten påminner om citroner eller grapefrukter och ger en fast bas för uppfarten. Arbeta dessa stenar på plats med ett skrapbladsfäste på minilastaren eller schaktmaskinen.

 9. Tillsätt kalkstenen

 10. Lägg till ett andra 10,20 cm tjockt lager av kalksten, men gör det till en pingisbollstor krossad sten #57. Placera dessa stenar längs uppfarten med skraparbladet. Gå över detta lager med en metallrulle bakom den tunga utrustningen för att packa stenarna på plats.

 11. Skapa en krona längs med uppfarten

 12. Toppa uppfarten med ett 10,20 cm till 12,70 cm lager av krossad #8 kalksten
  Toppa uppfarten med ett 10,20 cm till 12,70 cm lager av krossad #8 kalksten.

  Toppa uppfarten med ett 10,20 cm till 12,70 cm lager av krossad #8 kalksten. När du arrangerar dessa stenar, gör en krona längs uppfartens längd som är högre än sidorna. Fråga byggaren säger att detta tillåter vatten att rinna från uppfarten. När du väl packar dessa stenar med rullen bör du lätt kunna gå på uppfarten eller cykla på den.

  Saker du behöver

  • Insatser och snöre

  • Måttband

  • Minilastare eller liten bulldozer

  • Ogrässkyddstyg

  • Krossade kalksten, #1 eller #2

  • Skrapbladsfäste

  • Krossade #57 kalkstensstenar

  • Krossade #8 kalkstensstenar

  • Metallrulle

  Dricks

  När du hyr tung utrustning kommer uthyrningsbyrån att visa dig hur du använder utrustningen. Var uppmärksam.

  Be om en lastbil som kan sprida stenarna när den dumpar dem. Detta kommer att spara mycket tid och energi.