Larkspur Perenner

Särskilt de som specialiserar sig på inhemska växter
Larkspurväxter kan köpas från trädgårdscenter, särskilt de som specialiserar sig på inhemska växter, och odlas från frö.

En medlem av familjen smörblomma (Ranunculaceae) är larksporren det vanliga namnet för en grupp blommande perenner i släktet Delphinium. Deras blommor finns i en mängd olika färger, inklusive blå, lavendel, vit och röd. Larkspur har silvergröna, flikiga löv och höga, blomtäckta spikar. Beroende på sorten varierar larksporren i höjd från dvärgväxter till växter som överstiger 6 meter. Lärksporre är en öm, örtartad perenn och måste ofta planteras om vartannat till vart tredje år.

Växtförhållanden

Larkspur föredrar rik, fuktig, väldränerad jord i full sol till halvskugga. Torr, sandig jord bör modifieras med organiskt material, såsom komposterad gödsel, för larksporre. Att använda ett lager kompost hjälper till att behålla fukt och håller jorden svalare än den skulle vara utan kompost. Beroende på art, kan larksporre växa bra i US Department of Agriculture (USDA) växthårdhetszoner 2 till 10, även om de flesta sorter växer bäst i områden med svala, fuktiga somrar och relativt milda vintrar.

Odling

Larkspurväxter kan köpas från trädgårdscenter, särskilt de som specialiserar sig på inhemska växter, och odlas från frö. För midsommarblomningar sätts plantor vanligtvis ut på sen vår. I områden med milda vintrar kan plantor planteras på senhösten för tidiga vårblomningar. Frön som samlats på sommaren bör förvaras på en sval, torr plats fram till planteringstiden. Applicering av ett allsidigt gödselmedel under hela växtsäsongen rekommenderas för kraftiga blomningar. Ta bort förbrukade blommor för att främja ytterligare blommor. Larkspurs stjälkar är ihåliga och skadas lätt av vind och kraftigt regn. Att plantera larksporre i ett skyddat område och staka ut högre växter hjälper för att skydda mot brott. Lärksporre tenderar att locka till sig sniglar och sniglar. Plantor och unga plantor är särskilt sårbara och kan skyddas med snigelbete

Används

Larkspur växer i många färger och storlekar
Larkspur växer i många färger och storlekar, även om inte alla arter är lättillgängliga.

Larkspurs höga, färgglada spiror används för snittblommor och håller ungefär en vecka. Blomstjälkarna kan hängas upp och ner och lufttorkas för användning i torkade arrangemang. Kortare larksporsorter är användbara i gränser, stenträdgårdar och uteplatser.

Olika sorter

Larkspur växer i många färger och storlekar, även om inte alla arter är lättillgängliga. Känd för sina lysande röda blommor, scharlakansröd larksporre (Delphinium cardinale) är infödd i kustbergsregionen i Kalifornien. Scarlet larkspur blir cirka 2 till 6 meter hög och cirka 2 meter bred. Även kallad scharlakansröd eller röd larksporre, Delphinium nudicaule är infödd i norra Kalifornien och Oregon och blir cirka 2 meter lång. Båda typerna av scharlakansröd larkspur växer i USDA-zonerna 7 till 10 och är attraktiva för kolibrier. Stillahavsjätten eller candle larkspur (D. elatum) är en kallhärdig sort som blir upp till 8 meter hög. Dess blommor kan vara blå, lavendel, lila eller rosa, och den växer i USDA-zonerna 2 till 9. Kinesisk larksporre (D. grandiflorum) är en dvärg, buskig sort som blir cirka 1 meter lång. Kinesisk larksporre har klarblå blommor och växer i USDA-zonerna 2 till 9.

Giftighet

Lärksporren innehåller alkaloider som påverkar det neuromuskulära systemet. Gifterna koncentreras mest i dess frön och nytillväxt. Lärksporre är giftigt för människor, nötkreatur, hästar, hundar och katter. Symtom på förgiftning inkluderar svaghet, nervositet, kramper, skakningar och hjärtstillestånd.